Två snabba frågor om minipiller

Jag har precis börjat med minipiller (Gestrina) och jag undrar om det är möjligt att få ett säkert resultat på ett graviditetstest om man tar ett? Är livrädd för att bli gravid.

Den andra frågan är, jag är laktosintolerant men klarar av saker som smör, ost, bakverk etc. (Allt utom ren mjölk och grädde) men har märkt att jag blir lite lös i magen av pillrena så jag började ta en lactras i samband med intag av pillrena. Hittar inget på bipacksedeln eller online, men är det okej att göra som jag gör? Eller kommer det störa minipillret?

Svar

Hej!

Stort tack för att du hör av dig.

De flesta graviditetstest som man köper i affären testar om det finns ett hormon som kallas för hCG i kroppen. hCG bildas av moderkakan som bildas när en befruktning och implantation sker, det vill säga när man blir gravid.

Minipiller innehåller ett annat hormon. Du kan alltså inte testa falskt positivt vid ett graviditetstest på grund av hormonerna i minipillret och graviditetstest fungerar alltså precis som vanligt. Sannolikheten för att bli gravid om du använder minipillrena korrekt är dock låg. Det viktigaste är att ta dem regelbundet varje dag och att inte missa några piller.

Det är jättebra att du funderar över hur olika läkemedel påverkar varandra i kroppen! Du behöver dock inte oroa dig över att kombinera minipiller med lactrase, de påverkar inte varandras funktion och du kan fortsätta ta lactrase när du behöver det.

Välkommen tillbaka om du har fler frågor!

Lycka till,
Tjejjouren.se