Anonym

Hej! Jag ska precis börja med p-piller och jag tänkte bara fråga om man kan börja ta ett piller mitt i menscykeln? Hur lång tid tar det tills man är skyddad från graviditet isåfall? Kommer mensen komma när man tar sockerpillrena då?

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver till oss med dina frågor och funderingar kring p-piller och mens!

Du skriver att du ska börja med p-piller och undrar om du kan börja ta dina piller mitt i menscykeln. Du undrar också hur lång tid det tar innan en är skyddad mot graviditet i sådana fall och om mensen kommer om en tar sockerpiller i så fall.

Du kan börja ta dina p-piller när som helst under menscykeln. Det tar då sju dagar efter att en har börjat äta sina piller till att en är skyddad mot graviditet. Därför kan det vara bra att använda något mer preventivmedel, exempelvis kondom, om en vill skydda sig mot graviditet under den första veckan till p-pillerna har börjat verka. Om du börjar äta p-piller på mensens första dag är du däremot skyddad redan från den första dagen.

När en gör ett uppehåll i p-pillerna och äter sockerpillerna istället så får en oftast mens. En del får mens redan första dagen de äter sockerpillerna och för en del dröjer det några dagar. Ibland kan det vara så att en fortfarande har mens när en börjar äta p-pillerna på nästa karta. För vissa kan det också vara så att mensen inte kommer alls när de äter sockerpillerna. Det är för att alla kroppar är lite olika och även för att många p-piller fungerar olika. När du har ätit p-piller ett par månader kan det därför vara bra med ett återbesök hos den som skrev ut ditt recept, så kan du berätta hur det har varit just för dig och hur du tycker att det funkar.

Du kan läsa mer om p-piller och mens på Ungdomsmottagningens hemsida.
Här: http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/P-piller
Och här: http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/Sa-ater-du-p-piller/

Det är också bra att komma ihåg att ta sina piller vid samma tid varje dag samt att de inte skyddar mot könssjukdomar, det är det bara kondom, femidom och slicklapp som gör. Ibland kan en även känna biverkningar av p-piller såsom nedstämdhet eller minskad sexlust. I så fall är det bra att höra av sig till den som skrivit ut receptet, barnmorska eller läkare, de är kunniga och finns för att hjälpa och svara på frågor. Det viktigaste är att du mår bra och att du använder ett preventivmedel som fungerar bra för dig!

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se