Fråga om pengar, hur då?

Hej! Jag är en tonårstjej som är ihop med en bra kille som är i min ålder. Vi har det ganska så bra tillsammans. Men har ett problem och det är att jag inte jobbar eller har pengar. Dock är jag ”bara” 17 år gammal men ändå. Jag har jobbat mycket tidigare men fått sparken pga viruset Corona och då hade jag inga problem med pengar. Nu vill jag också jobba men har svårt att hitta lämpliga jobb för en 17 åring när det fortfarande är struligt ekonomiskt i samhället. Hur som helst, min kille jobbar och tjänar väldigt bra. Han tjänar så bra att jag vill ibland fråga honom om pengar (inte för att vara tjatig men för att jag inte har något). Det jag lever på är mitt studiebidrag och att jag hjälper pappa med jobb då o då (vilket inte ger så mycket). Men hur frågar man om pengar när man har det bra egentligen bara att pengarna inte räcker till..

Svar

Hej!

Vad klokt att du hör av dig, det låter som att du funderat mycket kring detta och jag förstår att du befinner dig i en jobbigt situation efetrsom du har förlorat jobbet. Om jag förstått rätt så arbetar din kille heltid och du jobbar extra, men du har pga corona blivit av med ditt extrajobb. Jag tror att det kan finnas lite extra jobb inom städ yrket, dom arbetar väldigt mycket just nu så där skulle du kunna kolla om du vill. Men om det är så att din kille arbetar heltid så tycker jag att det faller sig ganska naturligt att han står för det flesta avgifterna så som hyra, el, mat och bredband. Men som jag förstår det vill du har lite egna pengar att kunna göra saker för. Jag tycker du ska ta upp det här med din kille och förklara hur du känner, du kan även förklara vad du vill ha pengarna till. Vill du ha pengar för att äta ute med kompisar, köpa kläder eller så, så kanske han kan ge dig lite pengar, det beror ju helt på vad han känner och tycker. Du kan även kolla upp hur det är med inackorderingsbidrag om det är så att du och din kille bor/studerar på annan ort än din hemort. Ett alternativ kan också vara att prata med dina föräldrar om detta, om du kan få lite pengar av dom.

Pengar kan vara ett känsligt ämne, men det bästa är att berätta hur man själv känner och upplever situationen. Förklara att du känner att pengarna inte räcker och att du skulle behöva lite finansiell hjälp. Som du sa är du van vid att arbeta och få pengar så på så sätt, men det blir ju inte så just nu iochmed corona, och du därför känner att du behöver lite mer pengar. 

Tack för din fråga, tveka inte att höra av dig igen! Med vänlig hälsning,

/Tjejjouren.se