En 13 årig tjej

Hej!
Jag ville käna lite pengar och undrade hur man skulle få tag på de och visste om att man kunde få de för nudes, fast jag tänkte inte på så mycket. Och då var det då när en kille skrev till mig "vill du ha pengar?" Och då så skrev jag "ja" som ett svar, o han sa du kan få 200kr om du skickar när du pullar dig själv. Men själv så ville jag inte göra det så mycket, så först så sa jag nej, men efter ett tag så sa jag "ja" för att jag ville ha pengarna. Så jag skickade en video när jag gjorde de, och då så skärmfilmade han videon jag skicka och andra bilder jag hade skickat på innan. Och det var bara då jag fick reda på att en killen som gick innan på den skolan jag går på nu går i samma skola som killen som filmade in videon jag skicka. Och nu så har dom flesta fått reda på det, och en dag sen så skrev en kille (alltså han som bytte skola) har du skickar nudes? Och som svar så svarade jag "nej" för att jag vill ju inte att andra ska veta det, och då så sa han "säger du verkligen sanningen" och jag sa "ja". Och som nu så har videon spridits sig till andra och andra och jag vet absolut inte vad jag ska göra.

Svar

Hej! Det är jättebra att du hör av dig till oss. Förstår att du känner dig i en utsatt position för det som har hänt, för det är mycket obehagligt!

Har du tittat på tjejjourens kolumn om 'Utsatt på nätet'? Där står ett stycke om bilder som sprids mot folks vilja på nätet?

Det alltså ett brott att sprida sexuella bilder/videor mot någons vilja och något du kan polisanmäla. Även unga personer kan göra sig skyldiga till barnpornografibrott när de sprider sexuella bilder eller filmer och det är straffbart från 15 års ålder. Det kanske inte de här killarna är medvetna om, att vad de gör är olagligt? Nu vet jag inte åldern på dem, men det är i vilket fall som helst inte ok att sprida nakenbilder oavsett ålder. Om du känner dig kränkt av att bilder sprids mot din vilja kan det räknas som trakasserier och du kan även anmäla detta. Hade du känt dig trygg med att be killen/killarna att sluta sprida bilderna och informera dem om att det är olagligt det de gör och att du kommer polisanmäla detta? Om du inte känner dig trygg med detta så är en annan idé att du pratar med någon trygg vuxen om detta. För det är viktigt att du pratar om detta och berättar för någon, då det är väldigt allvarligt det som har hänt dig. Har du någon vuxen eller en nära vän du kan anförtro dig till och som kan vara med när du gör polisanmälan, ifall att du tycker det är jobbigt att göra det själv? 

Detta som du har blivit utsatt för är vanligt så du är inte ensam om det! Tyvärr gör ju nätet det mycket lätt att sprida saker till många på ett snabbt sätt så det är viktigt att du vet vem det är du pratar med på andra sidan och om det är någon som du kan lita på. Inget av detta är ditt fel och det kan vara svårt att veta vem man kan lita på när man skickar bilder. Undvik att skicka nakenbilder/videor eller intima och utsatta bilder på dig själv, även till personer du litar på, för det kan också utnyttjas eller deras konto kan bli hackat. Det är inte värt det, hur mycket pengar de än lockar med!

Du är alltid välkommen att prata med oss <3 

Lycka till och ta hand om dig!

/Tjejjouren.se