Varför såhär?...

Jag har en fundering som jag trots allt lyckats ta mig ur då jag haft enormt grubbel och mått väldigt dåligt för. Idag känns det ändå lite bättre. Såhär lyder det;
Det handlar om att jag alltid varit väldigt attraherad/sexuellt av killar. Sen upplevde jag attraktion till tjejer för några år sedan, men det var inget mer med det. Jag kunde acceptera att tjejer är vackra för det är vi. Jag känner liksom inte att jag vill vara med en, vilket känns rätt för mig.
Men nu senaste tiden har jag även upplevt sexuell attraktion till tjejer, men inte så mycket till killar? Vilket jag tycker är jättetråkigt för jag älskar killar!? Jag är ganska förtvivlad med detta... Det är som att det trycks en ”off”-knapp på mig..
Jag respekterar och är glad för andra människors skull som har olika sexualiteter, jag har även vänner och bekanta som har olika läggning.
Jag har varit tillsammans med min kille i flera år och jag älskar honom jättemycket, jag vill inte att det ska ta slut på grund av detta, för jag har samma kärlek för honom nu som då, men sexlusten är inte lika stor...
Min kropp reagerar som sexuellt attraherad av tjejer men det är inget som jag tänker på eller söker, jag blir heller inte kär i tjejer eller kan tänka mig ha sex med tjejer heller... Jag känner inte att jag vill det. Jag känner heller ingen framtid med en eller kunna vara tillsammans.
Varför såhär med sexuell attraktion fast jag inte ens tänker på det viset om tjejer?
Åh detta blev mer än en fråga kanske, men jag behövde mest få ut detta då jag sökt runt på andras tankar kring detta också på internet för att få någon hjälp med tankarna. Så jag testar att höra av mig till er.
Hälsningar, ganska förtvivlad tjej...

Svar

Hej!

Vilka bra funderingar du har. Du beskriver att du känner attraktion för killar och att du även kan känna attraktion till tjejer i omgångar. Du berättar också att du har mått dåligt och grubblat väldigt mycket över det här. I dagens samhälle finns det en hetero-norm som bygger vårt sätt att tänka kring relationer. Det kan göra att en person stundtals kan känna sig pressad att vara tillsammans med det andra könet och den heterosexuella normen även är den som syns mest i samhället. Att den heterosexuella normen syns mest innebär exempelvis att det för det mesta är heterosexuella par som syns i filmer, serier, i låttexter och i böcker. Självklart börjar det komma mer och mer par som är samkönade eller som tillhör andra sexualiteter än hetero i dessa sammanhang. Du beskriver i din text att du kan känna attraktion till både tjejer och killar, och kan även uppleva att när du känner en starkare attraktion till exempelvis tjejer så minskar attraktionen till killarna. Du berättar även att du inte känner något behov eller någon vilja att vara i ett förhållande med en tjej. Har jag förstått dig rätt då?

Sexuell läggning kan variera och fluktuera genom livet, vilket innebär att ens sexualitet inte är fast och bestämd utan kan förändras med livets gång. Ens sexuella läggning kan innebära att man blir kär eller attraherad av ett visst, eller flera kön. Det är vanligt att fundera över sin egna sexuella läggning och det kan vara bra att ha med sig att den inte är bestämd. Du beskriver att du exempelvis blir sexuellt attraherad av tjejer men att du inte känner att du skulle vilja ha ett förhållande med en tjej. Att du känner attraktion till både tjejer och killar behöver inte betyda att du behöver välja den ena eller den andra.

Har du någon i din närhet du kan vända dig till och bolla lite idéer med? Hur känns det för dig att fundera över din sexualitet, och vad är det du blir förtvivlad över att inte veta exempelvis? Det är svårt att svara på vad som sker med vår sexuella attraktion när vi inte är sugna på ett förhållande eller ett liv tillsammans med en person av ett visst kön. Att vara attraherad till mer än ett kön behöver inte betyda att vi bildar ett romantiskt förhållande med de båda könen. Det kanske kan vara något som återkommer, och något som du i framtiden känner dig mer sugen på att förhålla dig till vad gäller att dejta eller träffa personer av bägge kön. Det kan vara värt att fundera och reflektera kring vad det är som skiljer din attraktion och din vilja att vara i förhållande med en person. Hur känner du när du känner dig attraherad till en tjej, och vad är det du tänker och känner när du säger att du inte vill ha ett förhållande eller en framtid med en tjej? Hoppas att du känner att du fått lite svar på dina funderingar! Om du har vidare funderingar är du alltid välkommen att höra av dig igen via frågelåda, chatt eller telefon.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se