så rädd

Hej, jag är en tjej som är 16 snart 17. Pga att jag mått dåligt ska jag göra en utredning gällande bland annat ADHD vilket innebär att jag måste svara på frågor med mina föräldrar. Jag kan inte vara ärlig, min mamma blir arg när hon blir orolig och jag tycker inte om att dela med mig av för personliga grejer. Vill inte prata om saker som självmordstankar bland annat. Jag är rädd för att de därför inte kommer kunna göra en korrekt diagnos.... Kan man typ be om att få samtala själv också med läkaren? Föräldrarna måste ju vara med. Kan man göra en ny utredning när man är 18? Vet inte om ni vet de men visste inte vart jag annars ska fråga för hittar ingen info. Tack tack

Svar

Hej!

Du skriver om att du är orolig inför en ADHD utredning och vill helst vara själv utan dina föräldrar närvarande. Detta för att du inte vågar svara helt ärligt om vissa saker om din mamma är i rummet.

Så viktigt och modigt att du ska göra en utredning <3 Det är jätteviktigt att detta är en trygg process för dig, det är för din skulle som utredning görs och ditt perspektiv är viktigt. Hur skulle det kännas att ta kontakt med läkaren och tala om att du vill vara själv under utredningen. Läkarna är skyldiga att inta ett barnperspektiv och barnets egna perspektiv och det görs oftast en individuell bedömning. Med tanke på din ålder kan jag inte se att du inte skulle få vara själv med läkaren men samtidigt eftersom du är under 18 så har dina föräldrar också rätt att vara där. Skulle läkaren säga att du inte får vara själv kan du alltid be om att få träffa en annan och få ett annat utlåtande.

Det kan vara skrämmande att berätta för sina föräldrar om hur man mår men det kan även kännas väldigt skönt att få säga allt det där som man kanske inte vågar. Om din mamma är med kan det också vara ett sätt för henne att få lyssna på dig och få möjlighet att stötta dig. Du förtjänar att må bra och att detta blir så bra som möjligt för dig!

Du är välkommen att kontakta oss igen om du vill prata mer.

Kram och lycka till!

/Tjejjouren.se