Kan jag blivit smittad

Hej!! Jag var på fotvård då jag haft problem med nageltrång förut och min fotvårdare slank ur sig att hon haft en patient med aids/hiv tidigare under dagen. Jag svarade bara ”oj” och tänkte inte mer på det. På väg hem blev jag supernojig att jag skulle smittats av hiv. Det enda hon gjorde var att klippa mina stortånaglar, inget mer. Det blödde inte eller något. Kan någon ha hänt?? Oroar mig så mycket, vet egentligen typ att det inte kan smitta så men är så orolig och vill höra det av någon, snälla hjälp

Svar

Hej! <3

Vad bra att du skriver till oss!

Du berättar att du är orolig för att ha smittats med HIV när du var på fotvård eftersom fotvårdaren hade behandlat en person med HIV.

Jag tror absolut inte att du har något att oroa dig över. HIV smittas genom blod, sperma, sekret från slidan, sår vid sex, och bröstmjölk. En fotvårdare ska vara hygienisk och tänka på många smittorisker, därför har de alltid ett säkerhetstänk och gör allt för att inte sjukdomar ska smitta mellan. Det är mycket ovanligt att smittas av HIV via olika behandlingar. Det låter inte som att du behöver vara orolig men om du fortfarande skulle vara det kan du kontakta vården eller en ungdomsmottagning.

Kram!

/Tjejjouren.se