Lagfråga

Vilken lag anger att en lärare inte får säga att killar är starkare än tjejjer? Preciserar lagen vad som avses med styrka?
Hur länge har yttrandefriheten kränkts på detta sätt? Gäller lagen alla, dvs kan tjejjer säga att tjejjer är starkare?

Svar

Hej!

Klokt att du har hört av dig med din fråga till oss.

Om jag har förstått dig rätt så undrar du vilken lag som anger att en lärare inte får säga att killar är starkare än tjejer.

Såvitt jag vet så finns det ingen lag som behandlar detta och jag har inte heller hittat något om det när jag sökt runt. Om det är så att du har en lärare som säger att killar är starkare än tjejer så är det inte alls okej, i vilket sammanhang skedde detta? Så ska det inte alls vara och det är något som du kan ta vidare till rektorn.

Om vi pratar om fysisk styrka så varierar det från individ till individ och även fast killar vanligtvis rent biologiskt har lättare att bygga muskler, pga. att de har högre testosteronhalter än tjejer, så är det inget som säger att tjejer inte kan vara starkare. Det kan dock ta längre tid för tjejer att bygga muskler än vad det gör för killar. Är det något speciellt du funderar kring när det kommer till detta? Hör gärna av dig igen.

Ta hand om dig.

/Tjejjouren.se