Pengar i förhållande

Hej, har varit tillsammans med min pojkvän i lite mer än 2 år och tyvärr har vi lite problem när det kommer till ekonomin. Eller snarare sagt han har. Enda sen vi blev tillsammans så har jag fått betala nästan allting. Detta är på grund av att han har inte haft det så lätt med att hitta ett bra jobb och sedan gick han fortfarande på gymnasiet första året som vi var tillsammans och då hade han inget jobb. När han väl har haft pengar så har han slösat de på en massa onödigheter, typ alkohol, gräs & skulder till kompisar osv. Detta gör mig så irriterad då han faktiskt har riktiga räkningar att betala och busskort att köpa varje månad. Men eftersom han inte verkar ha en enda hjärncell i hjärnan så väljer han att skita i det, vilket leder i sin tur att jag får betala det. Jag har skrivit upp på en lista saker som jag har betalat åt honom och nu ligger summan på ca 12 000kr och då har jag inte ens skrivit upp allt. Jag betalar allt vi gör tillsammans, allt från fika, bio, krogen, restaurang, mat, taxi osv...listan är LÅNG. Jag betalar till och med saker som han gör med sina vänner utan mig. Min pojkvän är liksom 21 år gammal och ber mig typ varje dag swisha honom pengar till en bussbiljett, pinsamt tycker jag!!!
För 3 veckor sedan gick hans jobb i konskurs, vilket inte han kan hjälpa såklart, men han har inte ansträngt sig alls för att fixa ett nytt. Han sitter bara hemma och kollar på tv om dagarna. Jag är så trött på det här. Han är vuxen och tar inget seriöst. Varenda gång jag säger ”nej” till att betala åt honom blir det bråk och han säger att han kommer hamna hos kronofogden, så jag ”måste” typ betala åt honom då han inte har någon annan som kan hjälpa honom. Inte nog med det är hans mamma arbetslös och frågar om pengar av mig hela tiden och dum nog som jag är jag har jag lånat ut till henne också men inte fått pengarna tillbaka. Förra veckan betalade jag 1000kr för han var skyldig en kompis pengar då de hade festat tillsammans, och jag kommer garanterat behöva betala hans mobilräkning och SATS-räkning (han har aldrig gått till gymmet). Min pojkvän har noll konsekvenstänk över huvudtaget och jag börjar bli riktigt less på det här. Vi har pratat om det men han tycker jag överdriver och att pengar bara är pengar och att det egentligen har någon betydelse. Visst han har en poäng i det han säger men det här har gått för långt!!!!! Ett fungerade förhållande funkar inte såhär, enligt mig. Vet inte vad jag ska göra.

Svar

Hej! Jag tycker du är jättemodig som valde att skriva till oss.

Du skriver att du har varit tillsammans med din pojkvän i två år och att ni har problem med ekonomin. Du berättar att du får betala nästan allt eftersom han inte har ett jobb eller använder pengarna till annat och när ni diskuterar pengar så blir det bråk och du känner dig tvungen att betala.

Jag uppfattar det som att din pojkvän använder sina egna pengar till droger, alkohol och skulder medan du får betala hans viktiga utgifter. Hur känner du kring att han använder hans pengar till sådant? Du skriver även att det blir bråk när du säger nej till att betala för honom och när ni har haft diskussioner om pengar att han då säger att pengar inte har någon betydelse. Vad tycker du om värdet kring pengar?

Det är väldigt omtänksamt av dig att stötta din partner men du ska inte behöva ta ansvar för att betala för honom. Det låter som att du är i ett förhållande som inte fungerar och att du skulle vilja ha en förändring. Hur tycker du att ett fungerande förhållande ska vara?

Eftersom jag inte känner er två är det svårt att ge exakta råd men jag skulle rekommendera att du pratar med honom och berättar en gång till hur du känner, att du ställer krav och även att du faktiskt slutar betala för honom. Det är hans ansvar att klara sig ekonomiskt och du har rätt använda dina egna pengar till det du vill. Du ska inte behöva må så i ett förhållande. Har du någon i din närhet som du kan prata med, kanske en vän eller familjemedlem? Jag hoppas att du har fått några svar som hjälper och om du vill prata mer kan du alltid höra av dig igen eller höra av dig till tjejjourens chatt eller ringa en jour.

Ta hand om dig!

Kram

/Tjejjouren.se