Hjälp! Främmande män säger att jag är snygg

Hej!
Två gånger nu de senaste veckorna har jag hamnat i ganska obekväma situationer. Första gången var det en man som kom fram till mig när jag var ute med hunden. Han var säker minst 40 år och kommenterade att jag var snygg. Sedan gick han typ med mig och pratade med mig en litenbit och frågade saker om mig, typ var jag bodde och vad jag pluggade. Igår gick jag också ute med hunden när det kom fram en kille som var mellan 25-30 år gammal och sa upprepade gånger att jag var snygg. Sen frågade han var jag bodde, vad jag pluggade och om jag hade pojkvän. När jag sa att jag inte hade pojkvän blev han förvånad, undrade varför och sa något om att han skulle kunna vara min pojkvän. Sen frågade han om jag ville ha sällskap vilket jag sa att jag inte ville och då gick han. Jag började sen tänka över vad det är som gör att random män kommer fram och säger att jag är snygg och insåg att det bara har hänt när jag gått i shorts och linne. Jag började skuldbelägga mig själv för att jag hamnat i dessa obekväma situationer även om jag vet att jag inte borde det. Jag tycker att det blir riktigt obehagligt när en man som jag aldrig sett tidigare bara kommer fram och säger något snabbt om hunden och sen bara säger att jag är snygg och börjar ställa en massa frågor om mig. Men jag vet inte vad jag ska göra när jag hamnar i dessa situationer och hur kan jag undvika det?
Tack på förhand!
Tjej, 18

Svar

Hej på dig!

Tack för att du hör av dig till Tjejjouren. 

Du skriver att du hamnat i obekväma situationer vid två tillfällen då du var ute med din hund. Du berättar att två män kommit fram till dig och sagt att du är snygg. Du beskriver att de pratade med dig, ställde frågor till dig och att du tyckte detta kändes obehagligt. Du skriver också att du började skuldbelägga dig själv. Nu undrar du vad du ska göra i sådana situationer och hur du kan undvika dem. Har jag förstått dig rätt?

Först och främst vill jag säga till dig att ingen har rätt att försätta dig i en situation som får dig att känna dig obekväm. Vad de här två männen gör är alltså inte okej eftersom du känner att det är olustigt. 

Du ska absolut inte skuldbelägga dig själv för vad de säger, det är männen som går över gränsen. Du har rätt att röra dig fritt var du vill utan att behöva tänka på vilka kläder du har på dig eller hur du beter dig. Du får ha på dig vad du vill. 

Angående hur du kan bemöta dessa män är att säga ifrån, kanske kan du säga något i stil med: "Jag känner mig inte bekväm när du kommer fram och pratar med mig på det här sättet. Jag vill att du går här ifrån." Eller prova att titta på honom som om han vore knäpp och upprepa ett tydligt "va?" oavsett vad han säger, för att göra honom obekväm tills han går. 

Jag förstår att du vill undvika sådana här situationer men låt det inte gå ut över din egen frihet. Det är de männen som går över gränsen och du ska inte behöva bli lidande av det. Tveka inte att höra av dig till oss igen, du kan både chatta, ringa och skriva i frågelådan. 

Ta hand om dig!