Anonym

Hej!
Jag har bara en liten fråga, jag vill bara veta hur ett skyddad boende fungerar i Lund. Får man gå ut och så när man vill, eller är de en viss tid man måste vara i boendet.. undrar vad de finns för regler. Om man kan leva så som man vill eller om de kommer ha koll på mig vart jag än går, att jag inte får vara ute efter en viss tid osv skulle blivit väldigt tacksam om jag fick svar.
Mvh

Svar

Hej!

Tack för din fråga och att du hörde av dig. Det beror på vad för typ av skyddat boende en söker. I dag finns inom Lunds kommun möjlighet till skyddat boende för kvinnor som akut måste lämna hemmet, det skyddade boendet ska fungera som en temporär lösning, utöver det finns ett antal lägenheter, övergångslägenheter, stödbostäder och jourkollektiv.

Både kvinnomottagningar och kvinnojourer brukar ha tillfälliga bostäder som man får flytta till, om man inte kan bo kvar hemma. Där har man ett eget rum men det finns ofta gemensamma utrymmen och personal. Bostaden finns ofta på en hemlig adress. Om det är en egen lägenhet, brukar det finnas personal i närheten som kan stötta. Ofta finns det flera andra tjejer som bor i skyddat boende i närheten. Det gör att man både kan få ett tryggt ställe att bo på och någon att prata med. Om man är tjej och över 18  kan också få hjälp att hitta en annan, egen bostad där man kan bo och känna sig trygg under en längre tid.

Om du är i behov av skydd eller skyddat boende bör du vända dig till socialtjänsten i din kommun. Då kan ni diskutera olika alternativ tillsammans och du kan få mer information om hur skyddade boende fungerar.

Har du fler frågor är du välkommen att skriva igen.
Var rädd om dig!

Tjejjouren.se