Anonym

Hej!
Jag är en tjej, 16 år gammal och jag är tillsammans med en man som är 28. Vi har varit med varandra lite mer än ett halvår nu. Jag älskar honom väldigt mycket, och han älskar mig minst lika mycket tillbaka. Vår familj, släkt, våra vänner och hans arbetskollegor vet om detta. Därmed är vårt förhållande öppet. Vi har haft sex och jag är medveten om att det inte är olagligt eftersom att jag är över 15. Men grejen är att jag har varit hos ungdomsmottagningen för privat anledning och har nu fått en orosanmälan till socialtjänsten pga åldersskillnaden mellan mig och min pojkvän (12 år). Jag undrar om vad det kan vara som är ”fel” med vårt förhållande. Han är väldigt kär i mig, och jag i honom. Vi har absolut inga problem mellan oss. Vad kan konsekvenserna vara?

Svar

Hej och tack för din fråga! 

Du skriver till oss på Tjejjouren och berättar om att du har ett förhållande med en 28-årig man som du älskar och som älskar dig. Du berättar att ni är öppna inför era familjer, släkt, vänner och hans kollegor, så de vet om att ni är tillsammans. Du skriver att ni har haft sex och du vet att det inte är olagligt eftersom du är 16 år. Du har varit på ungdomsmottagningen och de har nu gjort en orosanmälan pga. att det finns en åldersskillnad på 12 år mellan dig och din pojkvän. Du berättar att ni är kära i varandra och inte har några problem i relationen. Nu undrar du vad som kan vara fel i ert förhållande och vilka konsekvenser orosanmälan kan få. Har jag förstått dig rätt? 

Först vill jag bara säg att vad härligt att du har en partner som du tycker så mycket om och som tycker om dig tillbaka! Jag förstår att det måste kännas konstigt att ha fått en orosanmälan gjord mot dig, men försök hålla dig lugn och tänk att den är gjort för att utreda att du har det bra. Det är svårt för mig att svara på vilka konsekvenserna kan bli, men jag ska förklara lite grann om vad som kan hända framöver. 

Alla som arbetar med barn och unga har en skyldighet att anmäla till socialtjänsten om man är orolig för att barnet eller ungdomen far illa på något sätt. Detta är till för att skydda barn (alla personer under 18 år räknas som barn), inte för att straffa dem. Personal på ungdomsmottagning har tystnadsplikt, det känner du kanske till? Men om de misstänker att du kan råka illa ut så är de skyldiga att anmäla. Det räcker alltså med att de får en misstanke om att du far illa, de måste inte ha bevis eller kunna visa på något konkret som har hänt. Detta är som sagt till för att skydda barn från att kunna fara illa i sina relationer eller familjer.

Vad händer då när en orosanmälan gjorts? Anmälan går till socialtjänsten i din kommun. Där kommer en socialsekreterare att titta på anmälan och göra en förhandsbedömning för att se om de ska inleda en utredning eller inte. De kommer bland annat att undersöka om du eller din familj varit i kontakt med socialtjänsten tidigare. De kan också kontakta dig och dina vårdnadshavare för att prata om hur du har det. Detta för att ta reda på om du är utsatt för någon fara. Du har rätt att få prata med socialtjänsten själv, men de får prata med dina vårdnadshavare eftersom du inte är myndig. I många fall stannar det här, men om socialsekreteraren tycker att det finns anledning att fortsätta undersökningen och hämta in fler uppgifter så kan de göra det. Du har dock alltid rätt att känna till vad som sker i ditt ärende, om de påbörjar eller lägger ner en utredning, så det ska de berätta för dig. 

Jag bifogar några länkar så att du kan läsa mer:
https://kollpasoc.se/om-soc/bra-att-veta-om-soc/det-har-hander-nar-soc-f...
http://www.socialstyrelsen.se/barnochfamilj/barnochungaisocialtjansten/a...

Jag vill också nämna att det stämmer att det inte är olagligt för er att ha sex med varandra eftersom du är över 15 år. Anledningen till att 15-årsgränsen finns är för att skydda den unga, det är alltså inte olagligt för en person under 15 år att ha sex med en som är över 15 år, bara åt andra hållet. Om du vore under 15 år hade det alltså varit olagligt för din kille. Allt sex ska bygga på frivillighet och ömsesidighet. Gör det inte det så är det olagligt. 

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor. 

/Mvh Tjejjouren.se