Hanna, 15

Hej, det fimns nog inget enkelt svar på min fråga men jag känner mig så otroligt maktlös så jag hoppas på det bästa.

Killarna i min skola behandlar oss tjejer som skit. Dagligen får jag o de flesta andra höra att vi borde stå i köket, att vi är horor/slynor/feminazi ect, att vi ska diska o städa efter dem på t. Ex Hkk:n eller efter att vi har labbat eftersom att vi just är kvinnor. Listan på vad de har sagt o gjort kan göras lång. Det som gör mig så jävla förbannad är att det inte slutar där, vissa killar ritar hakkors på skåp o väggarna, hävdar att homosexualitet är en defekt, går runt och heilar m.m. Jag är så rädd, vågar knappt gå till skolan längre för vem vet, imorgon kanske de släpar in mig på toaletten o våldtar mig. Det skulle verkligen inte förvåna mig med tanke på vad de sagt om mig. Förut kunde jag skratta åt dem, tycka att deras åsikter var korkade, att de bara är vita cissmän som är lite kränkta pga att någon tjej nt har rakat benen, eller kanske inte har bh på sig, och att det får va hur dumma de vill det viktigaste var att jag stod för mina åsikter. Jag brydde mig inte om de hatade mig, jag hatade ju dem och deras åsikter. Men jag är så less. Jag vill inte vara hatad av dem för att jag, vadå, står för allas lika värde oavsett kön/ickekön etc, och jag vill inte höra feminazi roppas efter mig i korridoren. Jag hatar dem för hur de får mig att må och jag hatar alla vuxna på skolan som inte bryr sig ett skit! Så min fråga är helt enkelt, vad ska jag göra? Lärarna vet ju om allt så varför hjälper dem oss inte?

Tack för svar <3

Svar

Hej Hanna!

Vad bra att du hör av dig till tjejjouren!

Du lyfter en viktig fråga och jag hoppas att vi kan hjälpa dig på vägen för att detta problem ska lösas.

Du beskriver att killarna på din skola behandlar dig och andra på skolan dåligt och utifrån din beskrivning kan jag bara hålla med! Du skriver att killarna kallar er för flera kränkande ord och uttrycker att kvinnor har sin plats i köket och ska ta hand om disk och liknande. Det du också beskriver är hur dessa killar uttrycker hets emot folkgrupp och bryter emot diskrimineringslagen. 

Du verkar vara en stark och klok person som står för dina åsikter, vilket är stort av dig. Dock skriver du att du börjar känna rädsla i skolan och att du inte riktigt kan lite på vad de här personerna skulle kunna göra och det ska du inte behöva känna, men samtidigt förstår jag att du känner så. Det du skriver om skulle jag säga är ett stort problem på din skola och jag förstår att det är frustrerande att lärarna inte tar tag i detta problem.

Skolan är din arbetsplats och du har rätt att känna dig trygg och respekterad där. Det är rektorn som har det yttersta ansvaret för att se till att alla elever har det bra på skolan. Det finns flera saker du skulle kunna göra för att visa de som har ansvar för skolmiljön hur illa det är.

Jag tänker att det första steget du kan vidta är att prata med rektorn och berätta vad som händer. Det kan vara bra om du och kanske någon eller några till i klassen hjälps år att skriva upp saker som händer under ett par dagar. Skriv upp tid, plats och vem som sa vad till vem. Skriv också upp vilken vuxen som var närvarande om det var någon. Detta kan ni sedan använda som bevisning för att visa hur illa det är. Om det finns ett trygghetsteam eller elevhälsoteam på din skola kan du även prata med dem eller be dem följa med till rektorn.

Om det känns jobbigt eller läskigt att gå till rektorn kanske du skulle kunna berätta för någon annan vuxen som du liter på. Det behöver inte vara någon lärare på skolan, det kan exempelvis vara en kurator, skolsköterska, förälder eller vårdnadshavare. Det kan vara skönt att berätta hur du upplever vardagen i skolan för någon, du ska inte behöva ha det såhär.

Du kan även gå in på skolverkets hemsida https://www.skolverket.se/ och/eller http://www.do.se/ för att höra av dig till dem och göra en anmälan om skolan. Om du känner att det känns stort att ringa själv kan man alltid skicka mail till dem, eller be någon annan att ringa, exempelvis en kompis, förälder eller en anhörig.

Jag hoppas att dessa trakasserier slutar på din skola och vad bra att du lyfter dessa viktiga frågor!

Ta hand om dig!

//Tjejjouren.se