Olagligt med nakenbilder?

Hej! Jag är en bisexuell tjej på 13 år, 14 om snart bara en vecka. För ett tag sedan träffade jag en 15årig tjej på internet och vi har kommunicerat via snapchat (jag vet alltså helt säkert att det är en 15årig tjej). Nyligen så har vi börjat skicka nakenbilder till varandra. Eftersom vi skickar på snap där man kan se om någon tar en screenshot så har vi en deal att hon inte får screena mina bilder, hon försöker heller aldrig tvinga mig att skicka bilder om jag inte vill och jag håller mig till mina gränser och känner mig inte pressad. Men jag läste på lite om detta och insåg att det var olagligt för henne att skicka och ta emot nakenbilder från någon under 15 och nu undrar jag var ni tror. Jag gillar verkligen denhär tjejen, är det något fel med att fortsätta? Varför är det egentligen emot lagen?

Svar

Hej, vad modigt av dig att du hör av dig till oss med din fråga!

Du skriver att du träffat en 15 årig tjej på internet och att ni kommunicerar via Snapchat. Ni har nyligen börjat skicka nakenbilder till varandra och har en deal där hon inte får screena dina bilder. Du skriver även att hon aldrig försöker tvinga dig att skicka bilder och att du inte känner dig pressad och håller dig till dina gränser. Det är jättebra att du gör så som känns bäst för dig och inte känner dig pressad. Det är starkt att kommunicera kring hur en vill forma sina gränser för att få känna sig trygg och säker.

Du skriver även att du läst att det är olagligt för henne att skicka och ta emot nakenbilder från någon under 15. Du funderar även på om det är något fel med att fortsätta och varför det är emot lagen. Vad roligt och spännande att du har träffat någon som du vill skicka bilder till och snacka med på Snap!

Som du skriver så finns det en lag som är till för att skydda alla under 15 från att bli sexuellt utnyttjade.
Tanken med lagen är inte att hindra ungdomar från att ha sex, utan att skydda unga under 15 år. Därför är det ovanligt att någon döms om det är uppenbart att det inte varit övergrepp, men det kan hända. Har någon försökt tvinga eller övertala en person under 15 att skicka nakenbilder är det olagligt, men som du skrivit är det något hon inte gjort utan att du själv vill. Det är ocks så att ingen döms om det inte görs någon polisanmälan. Alltså måste du eller någon annan kontakta polisen för att det överhuvudtaget ska kunna hända någonting juridiskt. Lagen finns i första hand för att skydda dig från övergrepp, men är ni båda med på det och det känns rätt så borde det inte vara något problem. Det är också viktigt att tänka att en inte alltid säkert kan veta hur den andre tänker och vara försiktig, och bara göra så mycket som känns tryggt och säkert för en själv. Skulle det ske ett övergrepp så går det att göra en polisanmälan.

Om du skulle vilja läsa mer kan du hitta mer information här på UMOs sida http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/

Ta hand om dig och lycka till!
/Tjejjouren.se