Jaha!

Jo så här är det att när jag tillexempel ser att jag har skrivit fult/slarvigt i någon bok i skolan måste jag slita ut sidorna och skriva allt igen. Jag får ont i magen av att bara titta på sidorna där jag har skrivit slarvig jag måste också alltid ha det fint i mitt rum och så jag vet inte varför och det är lite jobbigt! Jag liksom tvingar mig själv och jag känner att jag alltid måste ha högsta betyg och så! Men ingen tvingar mig eller så jag har jätte höga krav på mig själv och känner att jag kommer trilla isär snart och jag vet inte varför jag gör så här för det är jätte konstigt. Min fråga är varför gör jag såhär och vad ska jag göra. Tacksam för svara puss puss!

Svar

Hej!


Tack för att du skriver till oss! Du skriver att du har höga krav på dig själv, när det gäller flera olika saker, som ordning hemma och skolarbete. Du skriver också att det inte är någon annan som ställer de här höga kraven, utan det är du själv. Du undrar varför du gör såhär, och vad du kan göra åt det. Du ska inte behöva må dåligt och det ska absolut inte kännas som att du ska trilla isär!

Att pressa sig själv för hårt är inte ovanligt, och ibland är det "lätt" att vara för hård mot sig själv. Om man är van vid att alltid vara duktig och nogrann och så vidare, så kan det vara svårt att hantera när kraven ökar och målen (i till exempel skolan) blir högre. Det som man tidigare inte behövt anstränga sig så jättemycket för att klara av, kräver helt plötsligt mycket mer av en. Det är lätt att hamna i spiraler av press och prestationsångest som gör det ännu svårare att vara snäll mot sig själv. Ibland behöver man professionell hjälp för att få ordning på sina krav, och för att få hjälp med att reda ut vad som sunt att kräva av sig själv, vad som inte är det och hur man kan gå till väga för att lätta lite på pressen från sig själv. En skolkurator är ett exempel på en person du skulle kunna vända dig till, hur skulle det kännas? Eller finns det någon annan i din närhet som du skulle kunna prata med om hur du känner kring stress och press?

Ibland kan det också vara så att om saker och ting i livet i övrigt är rörigt och kaotiskt, om det händer en massa saker på samma gång som man själv inte har bestämt, så kan det göra att man fokuserar extra mycket på mindre saker som man själv kan "bestämma över". Om man går igenom jobbiga saker som är svåra att hantera, kan en del hantera det genom att bli extra noga med andra saker, eller att gå in i till exempel skolarbetet väldigt mycket. Känner du igen dig i det? Händer det mycket omkring dig just nu? Hur ser det ut i ditt liv i övrigt? I vilket fall som helst kan det vara skönt att ha någon att prata med om hur du känner, och som kan hjälpa dig att komma fram till vad det är som gör att du lägger så mycket tyngd på dig själv. Det finns massa lokala tjejjourer du kan vända dig direkt till om du vill, och till många går det bra att ringa och prata, eller chatta. Det går också att vända sig till ungdomsmottagningen, det går fint att komma dit och prata med dem som jobbar där. Du hittar din närmsta mottagning här: http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se