Känner mig ensam o konstig snälla hjälp mig med ett svar

Jag är tolv och har inte fått min första mens, men är endå sexuellt aktiv. Jag känner mig aldrig riktigt kåt men jag gör det endå, varje gång jag tar t.e.x en dusch så börjar jag med vad jag känner att jag vill göra just då. Jag är orolig att vad jag gör kmr att hinna ikapp i framtiden o göra att jag inte kan få barn eller annat. Tror ni att jag kan bli skadad eller få sjukdom? Jag vill ha svar snälla!

Svar

Hej,

Så bra att du skriver till oss med dina funderingar!

Du berättar att du är tolv år och inte fått din första mens än. Du är sexuellt aktiv, men känner inte att du blir kåt. Du är nu orolig att det du gör kommer komma ikapp dig i framtiden så att du inte kan skaffa barn.

Alla får sin mens vid olika tider i livet och vissa får den inte förrän vid 16-års ålder, så den kommer troligtvis att komma inom några år. Du berättar att du inte är kåt, men ändå är sexuellt aktiv. Jag undrar vad som gör att du “gör det ändå” även om du inte är kåt?

Att testa sig fram och undersöka sin sexualitet är inget farligt alls. Att onanera är inget som kan leda till att du inte kommer att kunna skaffa barn längre fram i livet, så det behöver du inte oroa dig för. Det är nyttigt att lära känna sig själv och sin kropp, detta både på egen hand och tillsammans med andra om en vill. Det kan även ta tid att komma på vad en gillar, så låt det ta den tid du behöver. Dock vill jag lyfta fram att det är viktigt att du gör det för att du själv vill och att det känns bra för dig, så att du inte gör det av andra skäl som får dig att må dåligt eller som på något sätt skadar dig eller du får ont av.

Hoppas att detta kan hjälpa dig och din oro och att du hittar ett sätt som känns bra för dig att utforska din sexualitet om du är nyfiken på det.

Stor kram och ta hand om dig,

/Tjejjouren.se