Kan inte bli kåt

Hej!

Jag är en 18 år gammal tjej som har ett problem när det kommer till sex. Jag verkar inte kunna bli kåt.

Ibland när jag tittar på porr kan jag bli lite våt och få pyttelite pirrningar runt klitoris men då menar jag verkligen pyttelite. Mina blygdläppar och klitoris sväller aldrig vad jag än gör och jag tycker det är väldigt frustrerande. När jag känner pirret så försöker jag stimulera mig själv men då försvinner känslan. Spelar ingen roll om jag smeker utanpå, inuti, varsamt eller hårt.

Detta är särskilt irriterande nu när jag träffat en kille med hög sexlust (själv är jag oskuld). Vill inte att han ska känna att han inte duger om han inte kan tillfredsställa mig för det kan jag ju inte ens göra själv.

Har varit hos gynekologen och alla mina värden var perfekta. Det kan inte heller bero på stress eller andra sådana faktorer eftersom jag aldrig kännt någonting under hela mitt liv oavsett hur livet sett ut i övrigt.

Vad ska jag göra för att bli kåt? Borde jag kanske köpa någon slags sexleksak eller stimulerande medel?

Svar

Hej!

Vad klokt att du skriver och berättar. Du beskriver att du har svårt för att bli kåt vilket känns frustrerande, du har provat på olika sätt att stimulera dig själv. Du berättar vidare om din pojkvän och en rädsla för att få honom att känna sig som att han inte duger.

Det finns starka normer i samhället kring sex, dessa normer påverkar förväntningarna vi har på oss själva och kan göra att man känner oro kring sin sexlust. Sexlust är föränderligt under livet och vad som väcker lust och gör oss kåta skiljer sig. En kan också vara asexuell som innebär att man inte känner sexuell lust, det kan vara i vissa perioder eller situationer. 

Alla är olika, så det finns kanske saker som passar dig bättre än de du har provat. En kan läsa erotiska noveller i skrift, och en kan, som du nämner, använda sexleksaker och stimulerande medel.  Det jag undrar allra mest är ifall du är lugn och avslappnad när du försöker bli kåt. Är din hjärna distraherad av vardagssaker eller är den ”öppen”? Om du har mediterat någon gång så kan det vara en hjälp att få sinnet i rätt stämning. En annan sak du kan göra är att inte alls tänka att du ska bli kåt, att det inte är målet. Utan du ska bara mysa. Du kan tända ljus, bada, lägga dig i nybäddad säng.  Om fokus är att bli kåt är det lätt att hjärnan ”låser sig”, och är hjärnan inte med så kommer inte kroppen att respondera lika lätt. Tidigare erfarenheter av sexuellt våld kan också påverka sexlusten, kan det vara så för dig?

När du skriver att du ”aldrig har känt någonting under hela ditt liv”, menar du då stress? Om du känner tomhet eller något liknande så kan det ju vara ett problem i sig och kanske ha att höra ihop med dina svårigheter att bli kåt.  Men jag har svårt att veta ifall det är så jag ska tolka dig eller ej.

Jag förstår att du inte vill få din pojkvän att känna att han inte duger. Det bästa är, ifall ni bestämmer er för att ha sex, att vara ärlig och prata om det. Har du testat att prata om det med honom eller någon annan? Kanske är du bekväm att prata om det med honom redan nu?  Om han bryr sig så lyssnar han och tar in det du säger. Allt du kan göra, och ditt enda ansvar, är att vara ärlig när ämnet kommer upp.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se