Trivs inte i min gymnasieklass

Jag har gått i gymnasiet i snart 3 månader. Jag gillar mina lärare och den linjen jag valt. Från första dagen så blev jag bra vän med en tjej och vi jätte lika som personer och har roligt tillsammans. Men sen finns det ca 6tjejer som jag inte alls klickar med och vi har inget gemensamt. Från första början ville jag inte vara med dom alls men eftersom att min kompis är ganska bra vän med dom och vill va med dom så är jag också det. Resten av min klass är okej ibland har jag kul med dom och ibland inte.
Jag känner att jag verkligen inte gillar min klass. Jag vill inte till skolan för känner mig inte bekväm som jag gjorde förut. Jag kan gråta ofta för att jag inte alls gillar min klass.
Jag har berättat för min mamma och hon säger att man behöver inte vara med dom utanför skolan, men jag trivs ju inte alls. Den här skolan var den jag ville gå i och vart skolan är passar perfekt till mitt liv och mina träningar. Så jag vet inte vad jag ska göra åt saken!

Svar

Hej!

Tack för att du hör av dig till oss på tjejjouren.se! Du skriver att du påbörjade dina gymnasiestudier för 3 månader sedan och att du tycker att din nya skola passar perfekt för dig, fast du inte gillar dina klasskamrater och mår dåligt över det. Du skriver att du inte vill till skolan pga av det och undrar vad du ska göra.

Att påbörja studier i en ny skola med nya människor kan vara en stor utmaning och det är helt naturligt att vilja passa in och skaffa vänner. Men det händer tyvärr ibland att man inte klickar med sina klasskamrater direkt och det kan så klart påverka hur man känner sig i skolan. Det verkar som att du lägger mycket vikt på dina studier och det är jättefint att du tycker att din skola passar perfekt till dina träningar. Finns det några ämnen du tycker särskilt mycket om? Att fokusera på något du brinner för kan vara ett bra sätt att motivera dig att fortsätta med plugget <3

Du skriver att du blev bra vän med en tjej från din klass vilket är jätteroligt! Hänger ni tillsammans under rasterna? Hjälper ni varandra med plugget? Du skriver att hon är vän med andra tjejer som du verkligen inte gillar men du känner dig ändå tvungen att vara med dem. Har du berättat för din kompis hur du känner om detta? Det är viktigt att du visar att du vill fortsätta vara hennes vän utan att få henne att välja mellan dig och hennes andra kompisar. Kanske skulle ni kunna diskutera detta när ni hänger tillsammans bara ni två? 

Trots att det är viktigt att trivas bra i sin klass så finns det ju även möjligheter att skaffa vänner utanför klassen. Kanske finns det några hobbyorganisationer eller föreningar i närheten som håller på med något du är intresserad av? Har du funderat på att gå med i dem? Där skulle du kunna träffa människor som läser andra program eller som är äldre än du men har samma intressen. Det kan också finnas många andra på ditt gymnasium som går igenom samma sak som du och letar efter kompisar.

Du skriver att du har det kul ibland med din klass och ibland inte. Har du funderat på hur ni inte känner varandra jättebra än eftersom ni bara har pluggat tillsammans i tre månader?  Är det möjligt att dynamiken kommer att förbättras när ni har lärt känna varandra bättre? Kom ihåg dock att om du tycker det är dålig stämning i din klass, om någon blir mobbad eller det sprids elaka rykten, så kan du alltid prata med en skolkurator. 

Hoppas att du har fått svar på dina funderingar. Lycka till med dina studier!

Kram <3