Är de mobbning?

Hej! Jag har ett problem med en tjej på mitt jobb som jag mår riktigt dåligt över. Hon och jag är som natt och dag, hon är högljudd och väldigt mycket att hon ska synas å höras. Istället för att kunna prata med folk på ett lugnt sätt om de är något hon inte gillar så skriker hon nästan. Och jag själv är väldigt tillbakadragen och säger inte gärna ifrån, jag lägger hellre min energi på något positivt än att klaga på småsaker osv. Jag lider även av social fobi/ångest osv, så jag gillar ju inte konflikter alls. Men för ca ett år sen så stod jag å diskade på jobbet och hade en riktig skit dag, ni vet en sån dag där de räcker att man tappar något på golvet så vill man böla rätt ut. Men så kommer hon in med höjd röst å klagar på att jag skulle göra något annat än å diska. (Jag hatar verkligen när någon står å skriker på mig, speciellt då om de inte är något att skrika om). Och där å då brister de för mig, blir riktigt ledsen och arg samtidigt men säger inte ifrån till denna person.
Som tur va så slutade jag bara någon minut efter detta, så gråtandes tar jag mina grejer och kör hem.
Dagen efter så pratar jag och denna person ut och allt var ur världen. Förklarade för henne att anledningen till varför jag blev ledsen va för att jag hade en riktig skit dag och mådde jätte dåligt och då är de inte så himla skoj när någon står å skriker på en. Och de förstod hon och efter de var allt som vanligt igen.
Trodde jag. Efter detta så har hon upprepade gånger tryckt på att jag är känsligt å lagt kommentarer som "ska du köra hem å böla nu eller?" Eller "säg inte så till henne, då börjar hon gråta" eller om man har sagt att man inte har en bra dag å är lite låg så har man fått höra att "usch då ska man inte säga nåt till dig idag, då kör du hem å bölar". Så nu till min fråga, tycker ni att detta inte är en big deal eller är de jag som är super känslig? Men ärligt så tycker jag att om en människa har varit ledsen å förklarat varför man var ledsen då står man inte å skämtar om de sen ? Jag tar väldigt illa vid mig och de har hänt mååånga gånger nu. Ska även tilläggas att hon skrattar så gott när hon lägger sånna här kommentarer.
Jag vill gärna höra vad andra tycker om detta, jag själv känner iallafall att de är inte okej. Jag själv skulle aldrig behandla någon på detta viset.
Om någon har varit ledsen så står man ju inte å skämtar om de sen.
Och även, vad ska ja göra eller säga för att hon ska sluta med de här?!
Mvh förtvivlad/ledsen tjej

Svar

Hej!

Vad bra och modigt att du skriver till oss! Du berättar att du har en kollega som är väldigt högljudd, ni har vid ett tillfälle pratat om detta eftersom hon skrek på dig och du blev upprörd. Nu trycker hon på att du är känslig och skrattar åt detta. Du undrar om det du beskriver är mobbing?

Mobbing handlar om att bli utsatt för psykisk, fysisk eller social våld av någon eller några personer vid ett flertal tillfällen, vilket du beskriver att du blir utsatt för. Detta skulle vi helt klart kalla för mobbning. Det hon gör låter som psykisk våld och detta är inte alls okej varken på arbetsplatsen eller annanstans!

Jag tycker att det är jättebra och modigt att du vågade prata med din kollega som du känner behandlar dig orättvist, och att du berättade hur du kände, tråkigt att höra att mottagandet inte var så bra. Det är aldrig okej att vara elak mot någon så det är bra att du sade ifrån.

Jag skulle föreslå att du pratar med din chef om det är möjligt. Din chef har ett ansvar över arbetsmiljön, du har rätt att få stöttning när du blir utsatt för mobbing och chefen har även en skyldighet att arbetsplatsen ska fungera. Om det inte skulle fungera så föreslår jag att du tar kontakt med ditt fackförbund, om du inte är med i något så kan du nog få rådgivning av något förbund. Nästa steg skulle vara att kontakta chefens chef. Jag hoppas det löser sig för dig och att du kan få må bra på din arbetsplats.

Kom ihåg att ingen har rätt att kränka dig!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se