tjej som mår dåligt

Hej tjejjouren! Jag är 14 år och går i 7:an. I 6:an började en tjej i vår klass,jag såg henne som ett hot först men i början av 7:an blev vi tajta vänner och vi drog in varandra p lektionerna och fick varandra o jobba osv men i lutet av augusti började min vän dra iväg mig från lektionerna och hon fick mig att skolka,bli kaxig osv. Vi hade väldigt mycket kontakt med vår specialpedagog för vi var ty dem största problembarnen på hela skolan(kände det om) och vi har det fortfarande,vi är bara ivägen för skolan. Men jag hade och har en elev assistent som börja må dåligt av att se mig skolka osv. Vi fick ofta skäll av speialpedagogen,tillsist rektorn,sen rektorn pratade med oss gick vi på varenda lektion. Men av att kolka o vara med min nya vän fick mig o kasta mina gamla vänner. Efter ett tag blev vi ovänner och då hade våra föräldrar,rektorn,min elev assistent,specialedagogen,kuratorn och några andra möte,dem ville byta klass på någon av oss och då valde dem min vän(vi har tre klasser 7A,7B,7C)dem placerade henne i 7A,jag blev jätte avundsjuk och är det fortfarande för jag går i 7B och jag har typ alltid velat byta till 7A och känner mig jätte ledsenatt jag inte vågat berättat för rektorn,ångra att jag aldrig sa det. Min vän och jag har förökt förklara för rektorn och specialpedagogen att jag velat det länge men dem bryr sig inte. Jag är utfryst och lite smått mobbad i klassen men dem vuxna på skolan bryr sig inte plus att jag är i konflikter med en kille i klassen hela tiden. Jag orkar inte psykiskt att gå kvar i klassen,jag har i över 1 månads tid haft tankar på att byta skola och allt det här leder till att jag inte kan jobba på lektionerna,jag gjorde ett försök o pratade med mina handledare och min elev assistent men dem brydde sig inte heller. Mamma har jag försökt prata med men hon vet inte vad hon ska göra åt saken. Skolan litar inte längre på att vi kan vara i samma klass och jag tycker det är så sjukt orättvist att vi inte får chansen och bevisa att vi kan det. Jag har också förlorat min bästa vän pga att jag frös ut henne o var elak när jag började vara med min nya vän och hon vill inte förlåta mig o vi går i samma klass. Tycker ni att jag ska byta skola?Följer min elev assistent med mig till den nya skolan ifall jag byter?Hur ska jag få tbx min bästavän eller ge mig iallafall tips,är på den lägsta punkten..

Svar

Hej.

Tack för ditt mejl. Det låter som att det har hänt en del i ditt liv sen i höstas, och att det har varit lite omtumlande för dig. Om jag förstår dig rätt så trivs du inte i din klass och att du känner det som att du inte har några vänner kvar, vilket får dig att må dåligt. Du verkar vara klok som har funderat på detta ett tag och försökt komma fram till hur du kan förändra din situation, och jag ska försöka svara dig så gott jag kan.

Först vill jag säga att det är ledsamt att läsa att du upplever att du blir mobbad i klassen och mår dåligt, så ska det inte behöva vara. Du har rätt till att trivas i skolan, det är en förutsättning för att du ska kunna klara din skolgång och det är något vuxna i din omgivning borde veta om. Tyvärr uppfattar jag det som att de vuxna inte riktigt lyssnat på dig om vad du har berättat för dem kring hur du känner och upplever din skolgång och så ska det inte vara. Jag tänker att du får berätta för dem igen, och lyssnar dem inte på dig första gången så berätta en gång till, tills de lyssnar! Kanske kan du försöka prata med din mamma igen, även om hon inte riktigt vet vad eller hur hon ska göra i denna situation så tänker jag att det ändå är bra att prata med henne. Dels tror jag hon uppskattar att du berätta för henne hur du mår och sen brukar det kännas bättre att få prata om saker med någon. Gällande att du känner dig utfryst och mobbad samt är i en konflikt med en kille i klassen tänker jag att det är något skolan måste få veta och lyssna till samt ta tag i. Du har rätt till en skolgång där du känner dig trygg och trivs, och du ska inte behöva uppleva att du blir mobbad. Det är inte okej. Skolan ska kunna erbjuda dig en trygg skolmiljö.

Relationer kan vara lite kluriga och ibland gör en saker mot andra som en sen ångrar. Det låter som att du ångrar lite hur du har behandlade din vän och att du vill att ni ska kunna bli vänner igen. Det enda råd jag kan ge dig där är nog att vara ärlig med henne och berätta hur du känner inför det som har hänt. Samt låta henne få den tid hon behöver för att komma över det. Av det du skrivit uppfattar jag det som att hon känner sig sviken och det kan ta tid att komma över det, men det är inget som gör det omöjligt för er att bli vänner igen. Var ärlig mot henne, visa att du finns där och lyssna på vad hon har att säga är nog mitt bästa tips.

Gällande att byta skolan kan jag inte svara på om du ska det eller inte. Däremot har du rätt till att må bra i skolan, sen om det kan lösas på den skola du går i nu eller inte vet jag inte. Det tror jag nog du känner av själv och kanske är något du bör prata om med din mamma, lärare och rektor på skolan. Jag vet tyvärr inte heller om din elevassist följer med dig eller inte om du byter skola, det borde däremot skolan kunna svara på. Finns det någon kurator eller elevhälsoteam på skolan? Om det finns kan det vara en idé att ta kontakt med den personen, där kanske du kan få mer hjälp eller vägledning kring hur du kan gå vidare med just hur du inte trivs och upplever din skolgång.

Du verkar vara medveten och klok av dig och jag hoppas du har fått något svar av mig. Du är alltid välkommen att höra av dig igen om du har fler funderingar. Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se