Självskadebeteende

Hej jag är en tjej på 11 år. Jag har blivit mobbad i 7 år. Jag går på bup men inget hjälper. Jag har skärt mig ett antal gånger. Å jag funderar på att göra det igen. Jag vet inte hur jag ska göra eftersom att inget hjälper. Jag har kontakt med skolan om detta. Men ingen gör något. Jag behöver hjälp. Vad skulle jag kunna göra för att kunna må bättre?

Svar

Hej!

Vad klokt och modigt att du hör av dig hit på Tjejjouren.se.

Du skriver att du blivit mobbad i 7 år. Att du går på BUP, men att det inte hjälper. Du skriver att du tidigare har skärt dig och att du funderar på att göra det igen. I kontakt med skolan upplever du att ingen gör något för att hjälpa dig och att du behöver hjälp. Nu undrar du vad du kan göra för att må bättre.

Vad tråkigt att höra att du blivit mobbad och nu mår dåligt, så ska du inte behöva ha det. Med tanke på att du blivit mobbad under flera år är det inte konstigt att du mår dåligt. Det är inte ditt fel, det är personerna som mobbat dig som gjort fel. Dock är det vanligt att känna skuld och skam efter man blivit utsatt. Då vill man ofta hitta sätt som dämpar ångest eller jobbiga känslor. Ett självskadebeteende kan ofta bli värre i längden, därför är det viktigt att tidigt försöka bryta det. Vad är det du känner när du vill självskada? Vill du tvinga bort negativa känslor? Få utlopp för starka känslor? Eller försöker du stå ut i jobbiga känslor?

Vill du tvinga bort negativa känslor kan du försöka: Trösta dig själv, försök tänka snälla saker om dig själv. Tillåt dig att vara liten, lek eller kela med dina husdjur (om du har några). Du kan också försöka göra tvärtom, när du vill skada dig själv, gör något mysigt eller trevligt istället. T.ex. bada badkar eller se en film.

Vill du få utlopp för starka känslor? Skriv av dig dina känslor, till exempel i ett mail till någon eller i en novell för dig själv. Du kan dansa till vild musik. Eller gå ut i en skog och skrik allt du kan. För att stå ut kan du måla av något i detalj. Rabbla alfabetet baklänges. Eller fokusera på dina andetag. Känn dem, andas i olika hastighet, räkna andetagen. Mer tips på vad du kan göra istället för att självskada finns på här . Shedo.se är en sida som hjälper folk som bl.a. självskadar. Listan jag länkade över är en lista som andra personer som självskadat gjort, det är råd hur de gjorde för att undvika att självskada. De har även en chatt om du skulle vilja skriva med dem. Chatta kan du även göra på tjejjouren.se, det finns varje kväll i veckan en jour som har chatt öppen. Det kan vara ett bra att komma på andra tankar, att chatta eller ringa till någon.

Hur känner du innan du vill självskada? Hur känns det om du väntar? Ofta känns det bra precis efteråt för de jobbiga känslorna lindras lite, men sen efter någon timme eller dagen efter kan det istället kännas jobbigare och ångesten kan bli starkare. Det blir ofta en negativ spiral, det dåliga måendet ökar och du får större lust att göra det igen mer ofta. Varje gång du avstår från att skada dig själv är en vinst i längden.

Att skada sig är ett tecken på att man mår dåligt. Det är därför också viktigt att gå till botten med anledningen till att du mår dåligt. I ditt fall vet du kanske att mobbningen är anledningen till att du mår dåligt. Då är det viktigt att bryta mobbningen om du fortfarande blir mobbad. Din skola har skyldighet enligt lag att motverka mobbning. Du kan anmäla dem till skolinspektionen om de inte hjälper dig, gå in här och läs om dina rättigheter HÄR.

Om du inte blir mobbad idag behöver du fortfarande få hjälp och stöd att bearbeta mobbningen. Finns det någon vuxen i din närhet som du litar på? Du har rätt att byta till någon annan att prata med på BUP om din nuvarande kontakt inte gör att du mår bättre. Skulle det vara möjligt att göra det tror du? Det går att må bra och du har rätt till hjälp efter allt som du gått igenom. Att bearbeta mobbning själv är svårt, du är ung och har all möjlighet att få må bra i framtiden för du förtjänar att må bra. Men då behöver du få bra professionell hjälp, antingen på BUP eller från någon vuxen på skolan.

Du är inte ensam i din erfarenhet eller i dina känslor. När man är ung känns det som att inget någonsin kommer bli bättre, alla jobbiga känslor känns som att de kommer finnas i en för alltid. Men så är det inte och jag vill ge dig lite hopp för framtiden, du behöver inte må som du mår nu för alltid.

Hoppas du fick ut lite av det här svaret. Hör gärna av dig igen om du vill!

Ta hand om dig!

//Tjejjouren.se