svarthål

Hej tjejjouren.

Jag är 18 år och har inga kompisar. När jag säger det så menar jag INGA kompisar, mitt sociala umgänge är i princip obefintligt. Jag mår oerhört dåligt över detta, saknar vänner och att göra saker som är kul. Mitt problem är att jag inte har en aning om hur jag skall ta mig ur denna situation. Har asperger och social ångest, vilket gör det svårt för mig att spontant ta kontakt med folk.

Jag sover mindre och mindre på grund av detta, är rädd för att vara ensam livet ut. Vet inte vart jag skall vända mig.

Har ni något tips på vart jag kan vända mig? Kanske ni på tjejjouren har några idéer om hur man bryter sin ensamhet.

Skolan är inget alternativ då jag studerar hemifrån. Hade vänner under hela grundskolan och mådde bra, men när gymnasiet kom började jag må dåligt och jag klarade inte av pressen. Hoppade av skolan och nu är jag bara hemma. Jag går bara ut om jag behöver handla mat eller när jag skall gå ut med min hund. Orkar snart inte längre. Är så jävla trött och förvirrad. Hur ska jag göra?

Svar

Hej!

Tack för ditt mejl, du berättar att du saknar vänner i ditt liv just nu och att du därför känner dig ensam och mår dåligt och att detta också har lett till sömnproblem. Vad bra att du skriver till oss med dina tankar! Du har rätt att må bra och ha en tillvaro du trivs med!

Du är inte ensam om att känna att det är svårt att veta var och hur en ska hitta vänner, speciellt om en känner sig trött, nere och upplever social ångest. Om en känner sig nedstämd och ensam är det kanske svårt att uppbåda kraft och energi att testa nya forum och vara social och istället blir en mer isolerad, en kanske sover dåligt vilket gör att en inte heller orkar träffa någon. En kanske också känner att en måste ”vara” på ett speciellt sätt för att träffa nya vänner, t.ex. ”glad”, ”framåt”, ”social”, vilket en inte alltid orkar under perioder i livet.

Då kan det vara bra att veta att du inte är ensam om att känna dig ensam, nere och sakna kompisar. Och att det finns stöd att få! Det är många som längtar efter vänner vid olika tillfällen i livet. Och det sociala livet betyder ju ofta mycket för att en ska må bra!

Om en känner att det är svårt eller inte trivs med att ta kontakt med andra ”face to face” så finns olika hemsidor och appar där en både kan berätta om sig själv och genom att skriva ta kontakt med andra som också söker kompisar. Exempel på sådana appar är: ”gofrendly” http://www.gofrendly.se/, ”tjejkompis.se” http://www.tjejkompis.se/ ”blygmodig” http://blygmodig.se/ och ”aktivitetssidan.se” https://www.aktivitetssidan.se/. När en går in på dessa sidor ser en hur många andra som är i samma sits! Du är inte ensam! Om det känns motigt att ta den första kontakten kan du göra en lista med små mål att ta dag för dag. Första dagarna kanske du bara går in och läser vad andra har skrivit. Sen kanske du börjar på en egen profil och efter någon vecka kanske du känner att du kan tänka dig att skriva till någon. Håll ut och ta ett steg i taget, det kommer vända!

Om du har något intresse så kan det också vara ett sätt att träffa andra. Det kan också göra att en övar sig lite på att vara i sociala sammanhang där kanske inte själva umgänget står i centrum till en början, men där en ändå får en liten social ”dos”. Kanske finns det något speciellt du tycker om att göra? I många städer finns det kurser på olika studieförbund såsom målarkurser, skrivarkurser, drejning, eller liknande. Det finns också olika föreningar för olika intressen. Kanske vill du engagera dig i en tjej- eller ungdomsjour?

Du skriver att du snart inte orkar längre. Att du har skrivit till oss och berättat hur du mår trots att du känner dig orkeslös är jättestarkt! Du är en kämpe som vet vad du behöver för att må bra och behöver bara stöd för att komma dit. Det är starkt av dig att söka stöd och du visar för dig själv att du är värd att må bra!

Du kan alltid kontakta vårdcentralen eller ungdomsmottagningen om hur du mår. Där finns psykologer och kuratorer som har till uppgift att hjälpa dig att må bra, oavsett vilka de bakomliggande orsakerna är. Ens mående och psykiska hälsa är lika viktig som den fysiska!

Självklart kan du alltid kontakta en jour och chatta när du mår dåligt eller om du vill prata med någon innan du lägger dig på kvällarna om du har svårt att sova. Många jourer har öppet sin chatt kvällstid mellan 18 och 21, du kan hitta specifika öppettider för varje jour här på tjejjouren.se.

Du är en unik och värdefull person och det finns andra där ute som väntar på att bli dina vänner. Du är stark och bra som du är och du är alltid välkommen att vända dig till oss.
Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se