Bluesgirl

Det finns en ensam kille i min klass som jag tycker så synd om varje gång han är själv. Men jag vågar inte prata med honom, och jag vill inte att han ska vara själv. Vad ska jag göra?

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver och frågar och vad fint att du vill stötta någon som verkar ensam!

Du skriver att det finns en kille i din klass som verkar ensam och som du ofta tycker synd om på grund av det. Du skriver också att du inte vill att han ska vara själv och undrar vad du ska göra.
Det är svårt att ge ett enkelt svar på hur en hjälper någon som verkar ensam. För det första kan det förstås vara så att personen har valt att vara ensam, och det lättaste sättet att få veta det är nog att fråga. Men de flesta människor vill inte vara ensamma hela tiden, och om du tror att han egentligen inte vill vara själv är nog det lättaste sättet att på något sätt ta kontakt med honom.

Du skriver att du inte vågar prata med honom, har du funderat på varför du känner så? Kanske kan du hitta ett tillfälle i skolan då du ser till att hamna i samma grupp eller vid samma bord, bjuda in honom till något du gör med dina kompisar, eller försöka ta sällskap till eller från skolan. Det kan vara lättare att börja prata om en redan gör något tillsammans. Finns det någon i klassen som är kompis med honom eller som ibland pratar med honom så kanske du kan börja prata med dem båda tillsammans om det känns lättare.

Om personen ofta är ensam och verkar ha det jobbigt i skolan är det också lärarnas ansvar att hjälpa till. Om det verkar som att de andra i klassen är elaka mot honom eller inte vill vara med honom kan det vara en idé att prata med en lärare och berätta om hur du tycker att det verkar. Det är inte alltid så lätt för lärarna att veta vad som händer på raster och mellan klasskompisar.

Det är verkligen jättefint och bra av dig att du vill stötta någon som behöver det. Vi på tjej-och ungdomsjourerna finns här för att stötta dig under tiden, och om du vill prata mer med någon av oss kan du gå in på fliken "Kontakta jour" och skriva direkt till någon jour som finns nära dig!

Lycka till och hör gärna av dig igen!

/Tjejjouren.se