Hon!

Hej! Det är så att jag mår inte särskilt bra bland mina två kompisar i skolan. Ibland kan dom vara jätte schyssta och sånt men ibland så är dom bara taskiga. Ofta när jag är med dom känner jag mig ledsen och utanför. Ibland känns det som att jag till och med ska gråta och skrika. Jag är en sån som inte brukar uttrycka mina känslor, så jag brukar bara hålla inne tårarna och mina skrik. Det är som att mina känslor skriker och sånt inom mig fast jag bara håller inne dom. Jag brukar heller inte säga vad jag tycker och tänker när jag är med dom, för att många gånger förut när jag skulle säga min åsikt om nåt håller dom aldrig med mig, det får mig att känna mig som att jag inte kan säga min åsikt, utan att jag bara får vara tyst. Jag får ångest ibland för att det känns som att jag inte räcker till för att vara deras vän, och jag vet inte om jag vill vara deras vän. Det är typ dom enda jag kan vara med i min klass. Jag känner mig ganska ofta trött och ensam av det här, jag vill inte känna såhär. Jag vet inte vad jag ska göra, jag vill inte berätta nåt för mina föräldrar om det här, även om det kanske är det bästa. Jag undrar om ni kan hjälpa mig genom att "ta mig ur detta" typ? Och så undrar jag också om detta är någon typ av mobbing? Tack så himla mycket i förhand!

Svar

Hej,

Vad stark du är som hör av dig och berättar. Du skriver att du inte mår bra bland två av dina kompisar i skolan och att de ibland är schyssta men ibland också taskiga. Det är aldrig okej att vara taskig mot någon och jag förstår verkligen att det här är jobbigt för dig. Du skriver också att det känns som att du ibland vill gråta och skrika men att du är en person som håller dina känslor för dig själv.

Har du funderat på varför det är så? Du har lika mycket rätt att visa dina känslor som alla andra och de är lika mycket värda som dina kompisars eller någon annans. Det kan vara svårt att säga vad man tycker eller känner till andra. Ibland tycker vi olika. Det viktiga är att du känner att du kan säga vad du tycker och att ingen är taskig mot dig på grund av det du säger, eller för att du tycker något annat. Du skriver att du får ångest för att du inte räcker till som vän och att du inte vet om du vill vara deras vän.

Har du funderat på om det egentligen är de som inte räcker till för att vara din vän när de får dig att må såhär dåligt? Du förtjänar det bästa och även att bli behandlad på ett bra sätt. Det är inte konstigt att du känner dig trött och ensam. Du ska inte behöva känna dig ensam i det här. Kanske kan du försöka att prata med dina föräldrar? Om du hittade flera att prata med så kanske du inte skulle känna dig lika ensam om du berättade? Eller finns det någon annan vuxen, kanske på skolan, som du kan prata med? Det är svårt för mig att svara på om dina kompisar mobbar dig, men ingen har någonsin rätt att behandla dig illa. Om du upplever att du blir mobbad är det allvarligt och fel och det bästa är om du kan berätta det för någon. Du är den som kan berätta hur det känns och du har rätt att "äga" den känslan. Vi finns här för dig och du får alltid höra av dig till oss igen. Du kan tex chatta med oss tjejjourer om någon dag känns extra tuff. Alla kontaktuppgifter finns på vår första sida. Ta hand om dig.

/Tjejjouren.se