Emma!

Hej jag är 13 år och går i sjuan. Jag minns att innan jag började i sjuan sa jag till mina kompisar att jag var rädd för att börja i sjuan. Det var för att jag var rädd att bli ensam. Tjejerna som jag gick i samma klass som innan och går i samma klass som nu känns inte vilja vara kompis med mig längre. Jag är med dom i skolan men dom väntar inte när vi ska till lektionerna eller sätter sig gärna inte brevid mig. När det ganska nyss hade börjat allt så frågade jag en av dom varför det var så berättade hon att dom hade pratat och att dom tyckte att jag pratade för mycket om mig själv. Därför hade dom sagt att om dom inte pratade med mig skulle jag kanske förstå. Jag blev jätte ledsen.Men efter ett tag frågade jag om jag skulle försöka så skulle det kunna bli som vanligt igen, Dom sa ja men det har aldrig blivit som vanligt igen. Dom väntar inte på mig eller frågar om vi ska göra något eller om jag vill vara med dom. Men när jag är med dom är det som om jag är osynlig. Allt jag vill är att dom ska vilja vara med mig. Hur ska jag göra?

Svar

Hej Emma!
Jättebra att du hör av dig till oss med dina funderingar.

Jag förstår att du var rädd för att börja i sjuan, det är en stor förändring i ens liv och det är absolut inte något konstigt att känna så inför en sådan förändring.

Jag tycker först och främst att du är jättestark som frågade din vän om varför dom beter sig som dom gör mot dig, det ska du vara stolt över. Och enligt mig så är dom inte snälla mot dig och borde inte fortsätta behandla dig på det sättet du beskriver.

Skulle du kunna tänka dig att prata med alla tjejerna samtidigt så att alla får höra hur du känner? Kanske skulle det göra att de förstår om ni sitter ner och pratar om detta. Det är viktigt att du mår bra i skolan, kanske skulle du även kunna prata med någon lärare, skolsyster eller någon hemma? Om du skulle kunna tänka dig att prata med någon vuxen så kanske även den personen kan vara med när du pratar med tjejerna, det kan vara lättare om man har någon vuxen med sig. Det är även viktigt att du vet om att du inte gör något fel i det här och att det är dina vänner som måste ändra sitt beteende.

Du får jättegärna höra av dig igen både genom frågelådan och även genom våran chatt.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se