Tampong problem

Hej, jag får inte in min tampong. Jag är 17 år gammal & har inte haft sex än. Jag har haft mens sen jag va 15 tror jag men har fortfarande inte kunnat fått in en tampong rätt. När jag för upp den så trycker jag in hela fingret, alltså långt, dom folk säger att man ska göra. Detta gör ont. Sedan när den sitter i så svider de i vaginan & när jag sitter är det som att den åkt ner till vagina öppningen & skaver. Detta sker även fast jag tar en mini tampong. Jag skäms jätte mycket för alla jag känner använder tampong & jag kan inte. Det svider, gör ont när jag sätter i den, ont när jag har den i & ont när jag ska ta ut den. Har provat med vaselin men det hjälper inte.
Jag har pratat med ungdomsmottagningen & hon gav mig ett ”provrör” att föra upp i vaginan för att se om hela gick i, de gjorde den & de va hur lungt som helst. Dom vill inte göra en vaginal undersökning eftersom att jag är oskuld.
Är jag allergisk mot bomull? Är min livmoder för långt ner? Är jag för trång? Hjälp mig.

Svar

Hej!

Du beskriver problem med att föra in en tampong när du har mens, även fast du testat olika storlekar och haft vaselin på tampongen. 

Ett tips är att föra in en tampong när du har väldigt riklig mens, då glider tampongen lättare in. Du kan även prova att vara lite bakåtlutad när du för in tampongen. Men eftersom du redan provat med vaselin så antar jag att testat många olika "tekniker". 

Du skriver att de inte vill göra en vaginal undersökning eftersom du inte har haft sex, hur känner du för det? Du har all rätt att bli gynekologundersökt om du känner att du vill det. Det spelar ingen roll om man haft sex eller inte, du har rätt att få en undersökning för att få veta att allt är okej.

Det är svårt att avgöra om du är allergisk mot bomull utan att göra en allergiutredning och vad man isåfall ska göra åt det. Detsamma gäller för om din livmoder är långt ned. Om du misstänker det skulle jag rekommendera att du pratar med barnmorskan på ungdomsmottagningen igen eller kontakta vårdcentralen.

Hoppas mitt svar hjälpte dig lite på vägen.

Ta hand om dig.

/Tjejjouren.se