Minipiller

Jag har haft minipiller i ca 4-5 år och aldrig fått någon större blödning, bara lite nån enstaka blödning som jag inte ens behövt ett trosskydd till. För två veckor sedan blödde jag mycket till och från. Därför besluta jag i fredags att ta ett uppehåll så jag har inte tagit dom på fyra dagar. Nu har jag en liten blödning som jag ser när jag torkar mig när jag kissat. Är det normalt att ha små blödningar om man slutat med minipiller?

Svar

Hej!
Vilka bra funderingar du har. 

Minipiller är ett preventivmedel som innehåller hormonet gestragen. När en går på minipiller är det viktigt att ta pillrena samma tid varje dag. Mensen kan också variera när du tar minipiller. Vissa får mens ofta, vissa får mens sällan och vissa får inte mens alls. Det beror alltså på hur just din kropp fungerar och mensen kan variera från gång till gång. Viktigt att veta om en glömmer att ta sina piller, eller gör ett uppehåll som du beskriver, är att en inte längre är skyddad mot graviditet om det går 27 eller 36 timmar mellan tabletterna (beroende på vilka minipiller du tar). Du behöver ta piller ytterligare sju dagar i rad för att återigen vara skyddad mot graviditet.

När du har slutat med minipiller kan det ta olika lång tid innan du får din mens som vanligt igen. För en del kommer mensen direkt och för en del kan det dröja månader innan mensen kommer tillbaka. Om du planerar att vara utan minipiller framöver är det bra att komma ihåg att du då inte har något skydd mot en graviditet, eftersom ägglossningen även kommer ske ca 14 dagar innan mensen kommer. Om en slutar med sina piller kan det det alltså komma mens antingen strax efter att du slutat ta dem, eller långt efter. Det innebär att det röda som du ser när du har kissat kan vara din mens som kommer. Om du är osäker på ditt preventivmedel eller olika biverkningar kan du kontakta din ungdomsmottagning eller vårdcentral. Du är också välkommen att höra av dig till oss igen på vår frågelåda, chatt eller telefon.

Ta hand om dig! 

/Tjejjouren.se