Farligt med blödningar med p-stav?

Hej! För drygt ett år sedan satte jag in en p-stav i armen, och min mens försvann mer eller mindre direkt, och kom inte tillbaka förrän i mitten av juni (drygt två månader sedan). Sen dess har jag haft väldigt mycket blödningar i den form att jag har en "vanlig" mens som varar i ungefär en vecka, men att det sedan bara går knappt en vecka tills jag får ännu en "vanlig" mens. Det har som sagt gått drygt två månader och jag är inne på min sjätte ordentliga mens (tror jag, jag har tappat exakta räkningen om jag ska vara ärlig.) Jag vet inte om det spelar någon roll, men för referens är jag i början av 20-årsåldern. Jag vet att många upplever oregelbundna blödningar när de satt in en p-stav, men det verkar som om det börjar gå lite för långt i mitt fall, och jag undrar om det är något farligt att det har hållit på så här intensivt så här länge? Jag vet att jag inte har t.ex klamydia, då det hade kunnat vara en anledning.

Svar

Hej!

Så bra att du skriver till oss med dina funderingar! Du skriver att du satte i en p-stav för drygt ett år sedan och för två månader tillbaka upplever mycket mellanblödningar som liknar vanlig mens och att du nu är inne på din sjätte mensvecka. Det stämmer att många får mellanblödningar och oregelbunden mens i samband med p-stav. Utifrån det du skriver så verkar det som att du bär på en del oro gällande dina mellanblödningar eftersom du skriver att du känner att det börjar gå för långt i ditt fall. 

Det är förståeligt att du känner oro över hur din kropp plötsligt förändrat sig och reagerar annorlunda på ditt preventivmedel. Vi kan tyvärr inte svara på om det är farligt eller inte så vi uppmuntrar dig att vända dig till en barnmorska eller vårdcentral för att få svar på dina frågor. Alla kroppar reagerar olika på preventivmedel och det kan vara lite klurigt att reda ut vad som står på. En förändrad menscykel kan nämligen bero på väldigt mycket. Du kan antingen vända dig till din närmaste Ungdomsmottagning, gynekologmottagning eller vårdcentral.

Här kan du hitta din närmaste Ungdomsmottagning: https://www.umo.se/hitta-mottagning/

Ta hand om dig så länge! 

Kram <3

/Tjejjouren.se