RIKLIG MENS PÅ DÅLIGT TILLFÄLLE!!!!

Hej!
Jag är en tjej på 13 år o ska snart bli 14 imon en månad jag fick min mens i Januari o det va jobbigt eftersom att jag insett att jag har riklig mens o oregelbundet. Min förra mens för 2 veckor sen va den värst jag va sjukt trött o mår alltid dåligt. Men jag använder alltid dubbelt skydd både tampong o binda den första dagen så fick jag använda Super tampong o binda tills jag märkte att jag va tvungen att byta varje TIMME vilket e sjukt för dem mens gångerna innan kunde jag ha Normal i 3h o Super upp till 6h. Jag ska till min bästavän snart i 10 hela dagar o min app säger att jag ska få mensrn om 6 dgr men jag e helt oregelbunden och ibland blir jag aldrig så det säger jag vill inte ha mens under dessa dagar pågrund över min effekt vid den o blödningen. Jag vill inte ta några piller eller ha o göra med vårdcentralen jag e inte häller intresserad i menskopp. Men vill kunna känna mig säker hela tiden utan tvekan o må bra. Kan jag styra min mrns på nått sätt? Jag e orolig hrla tiden över min mens o blur sjukt stressad kan aldrig fokusera på annat även när jag inte har den så får jag panik till att den kommer igen o det e sjukt jobbigt. SNÄLLA HJÄLP MIG!!!

Svar

Hej fina du!

Tack för att du hör av dig till oss med dina frågor och funderingar <3 du skriver att du är 13, snart 14, år och att du fick din mens i januari. Din mens har sedan du fick den varit oregelbunden och du har blödigt mycket, du har också mått dåligt när du har haft mens och du beskriver att du är mycket stressad över att du blöder så mycket och att du inte vet när mensen kommer nästa gång. Nu ska du resa iväg och undrar om du på något sätt kan kontrollera din mens, du vill inte gå till vårdcentralen eller ta några piller. Även om du kanske hört det förut vill jag börja med att skriva att det inte är ovanligt att mensen är väldigt oregelbunden de första gångerna. Att blöda mycket är också vanligt och inget att oroa sig över i de flesta fall, även om det såklart är jobbigt.

Tyvärr kan du själv inte styra din mens, kroppen sköter den biten själv. Det du kan göra är att försöka ta hand om dig så gott du kan och försöka att inte låta mensen begränsa dig. Jag förstår att du vill känna dig säker och må bra, både innan och under mens. Att inte veta när mensen kommer kan såklart vara stressigt. Du skriver att du använder en app för att hålla koll på mensen, det är jättebra! Då kan du iallafall se ungefär hur lång din menscykel är, även om den varierar från månad till månad. Att ha ont i samband med mens är givetvis också jobbigt. För vissa hjälper det att värma en vetekudde eller värmedyna och lägga på magen, andra behöver ta smärtlindrande för att kunna fungera i vardagen under mensen. Att prata med en läkare, gynekolog eller barnmorska är det bästa sättet att få veta om du kan göra något, och isåfall vad du kan göra, för att slippa blöda så mycket som du upplever att du gör idag. Prata gärna med ungdomsmottagningen eller skolsköterskan om hur du kan göra för att lindra din mensvärk och eventuellt minska dina blödningar. Det går att kontakta ungdomsmottagningen online via UMO.se om du inte vill gå dit. 

Hur tror du det skulle kännas om du berättade om din stress över mensen för kompisen du ska till? Kanske är det skönt att hen vet om att detta är något du tänker mycket på. Kanske kan du även prata med din mamma eller andra kvinnor du är biologiskt släkt med om hur de har upplevt och hanterat sin mens? Hur mensen fungerar kan vara ärftligt, därför kan kvinnor du är släkt med ha liknande upplevelser av att få mens som du har.  

Ofta blir blödningarna jämnare och mensen mer regelbunden av sig själv när en blir lite äldre. Så länge kan du bara göra ditt bästa för att må bra även under mensen - och glöm inte att det är helt naturligt att ha mens, och absolut inget att skämmas över.

Hör gärna av dig till oss igen om du har fler frågor eller funderingar. Ta hand om dig! 

Stor kram ifrån oss!

/Tjejjouren.se