Har jag satt in tampongen rätt?

Hej! Är en tjej på 14 år och har precis fått min mens för andra gången. Jag har använt tampong och binda båda gångerna men jag har ett litet problem. Första gångerna jag satte in min tampong (minsta storleken) så tog jag reda på att den inte satt tillräckligt långt inne och att det är därför som jag kände den, men andra gången som jag fick min mens skulle jag på en fest och satte in tampongen utan problem vilket gjorde att jag inte kände den alls. Men dagen efter så skulle jag använda tampong igen eftersom jag skulle iväg och då tycker jag om att använda tampong. Iallafall jag satte in tampongen och det kändes som jag jag inte fick in den, som att det var något som tog emot. Jag försökte trycka in den mer men det tog stopp. Jag tänkte att den förmodligen skulle sitta där då men efter att ha känt efter lite så var jag tvungen att dra ut den igen. Hade samma känsla efter jag tog ut tampongen som när den var i? Jag har liksom ont i slidöppningen och jag tror att jag känner tampongen men det känns likadant efter att jag tagit ut den. Vad ska jag göra? Eller har jag gjort något fel?

Svar

Hej! 

Vad bra att du hittade hit med din fråga! Det är inte så lätt att veta hur det ska kännas när man precis har börjat använda tamponger.

Du skriver att du har tidigare fått in tampongen på rätt plats så att den inte känns men att när du skulle sätta i en dagen efter så var det något som tog emot och som att det blev stopp. Du tog då ut tampongen men det kändes fortfarande i slipöppningen som att tampongen var där. 

Det låter som att tampongen hamnade för långt ner i slidan, eftersom det tog stop och du inte kunde få in den längre. Om man är torr i slidan och bara blöder lite så kan det vara svårt att sätta in tampongen. Det kan kännas så som du beskriver, att det är något som tar emot och då kan det vara svårt att få in tampongen på rätt plats. Ofta blöder man mycket första dagarna när man har mens och mindre de sista dagarna man har mens. Det kan vara anledningen till att det gick bra att sätta in tampongen dagen innan, för att du kanske blödde mer den dagen. Man kan anpassa vilket mensskydd man använder till hur mycket man blöder. Då kan det vara en bra idé att använda tampong de dagar som man blöder mycket och välja trosskydd eller binda de dagar man blöder lite. 

Är tampongen fortfarande torr när man tar ut den så kan det gå trögt och det kan göra ont, och den känslan kan sitta kvar en stund precis som du beskriver. Om smärtan inte går över så kan det vara en bra idé att ta kontakt med ungdomsmottagningen. 

Tack för din fråga och lycka till med mensskydden! 

/Tjejjouren.se