Utebliven mens??

Hej! Jag är en tjej som är 15, jag fyllde i januari. Jag fick min första mens i början av januari, den varse i 8 dagar och jag blödde mycket så jag blödde igenom och hade mycket mensvärk. Vill även påpeka att jag är mycket i puberteten. Stora bröst, hår på all ställen, höfter osv, svett, flytningar sen flera år tbx. Men min mens har inte kommit tillbaka sen den gången (4 månader sen) jag är så orolig. Jag vet att den kan vara oregelbunden oså men de här känns lite väl länge jämfört med andra som har oregelbunden mens. Jag är orolig över att den är utebliven. Vad ska jag göra? Tacksam för svar<33

Svar

Hej och tack för din fråga!

Det är väldigt modigt av dig att höra av dig till oss, oregelbunden mens är något som oroar många och det är vanligt att mensen är oregelbunden en tid efter att man fått sin första mens. Det kan ta flera år innan den blir helt regelbunden, medan vissa aldrig får regelbunden mens. Att mensen inte kommit på ett visst antal dagar är inget ovanligt, särskilt inte i början. Därför är det svårt att säga hur många dagar exakt som är det vanligaste. Ungefär 28-30 dagar är den genomsnittliga menscykeln, men för vissa kan det vara 25 dagar och för andra över 40 dagar. Det är väldigt olika.

Om mensen försvinner i mer än ett halvår ska man alltid kontakta en läkare/barnmorska exempel på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Då får man hjälp att ta reda på varför den inte kommer. 

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!
Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se