Nybörjare på tampong

Hej jag är 13 år och har haft mens i mer än 1,5 år men jag har aldrig använt tampong och vill gärna testa. Har kollat runt lite olika och försökt se då hur man gör, är lite osäker på vad allt ligger någonstans, är slidan i mitten. Ska man trycka i hela fingrarna när man stoppar in gamlingen? Det verkar lite läskigt. Jag kan det här men att om det inte känns är det rätt men behöver lite mer svar på exakt liksom vilket hål och allt det här.

Svar

Hej,

Så bra att du skriver till oss med dina frågor!

Du berätttar att du haft mens i mer än 1,5 år och är nyfiken på att testa använda tampong, men vet inte riktigt hur du ska göra. Du har letat lite efter information men är lite osäker på var slidan är och hur långt tampongen ska föras in.

Det är inte helt lätt att ha koll på ens slida och underliv då mycket av det sitter på vår insida. Ett tips är att ta fram en spegel som du lägger under dig för att sedan upptäcka hur du ser ut. Du kan också ta hjälp av denna sida som beskriver alla delar av fittan/underlivet:
https://tjejjouren.se/tjejguiden/kropp-och-halsa/fittfakta
Där pekas de olika delarna ut och så kan du jämföra med din egen för att hitta rätt.

För att trycka in tampongen så gör du det i slidöppningen som du ser på den tecknade bilden via länken. Den ska tryckas in ganska långt, typ hela fingret, men det är lite olika från person till person. Känn dig fram efter vilken vinkel du behöver ha, för slidan går lite bakåt/uppåt, så känn efter vart den kan gå. Det finns även ofta små instruktioner i vissa tampongförpackningar där det finns bild på hur det ser ut på insidan. Så om du är nyfiken är det ett bra stöd. Att ta ut tampongen gör du sedan genom att dra i snöret som den sitter fast i. Och ta dig tiden att göra detta i lugn och ro, då är det lättare att slappna av och känna efter. Det kan ta några gånger innan en blir kompis med tampongen och känner sig bekväm med att använda den. Visar det sen sig att du inte tycker det känns bra eller vill testa, så finns det alltid andra mensskydd som också går bra att använda. Använd det som känns bäst för dig och din kropp!

Ta hand om dig <3
/Tjejjouren.se