Hjälp, det gör ont

Hej jag är en 13årig tjej som har börjat använda tampong nyligen. När jag ska ta ut min tampong så sitter det en sträng med hud för, ska det göra det. Det gör så att det gör jätteont att ta ut den, snälla hjälp mig!!

Svar

Hej!

Vad bra att du vänder dig till oss med din fråga! Det kan vara lite knepigt att använda tampong i början och det är inte ovanligt att det kan svida lite och vara svårt att föra in den och ta ut den.

Det kan vara så att det gör ont att ta ut tampongen på grund av att du har fel storlek. Storleken på tampong beror på hur mycket du blöder. Tampongen ska inte vara för torr när du tar ut den, om den är det så kan det vara så att du ska använda en mindre storlek. Ofta kan man behöva ha olika storlekar i början av mensen och sista dagen av mensen.

Skulle det vara så att det fortsätter att göra väldigt ont så kan du göra ett upphåll med att använda tampong. Det är inte så vanligt men det finns de som har en slidkrans som täcker ganska mycket av slidöppningen, då kan man få hjälp av en gynekolog. Hör gärna av dig till ungdomsmottagningen om dina besvär inte går över.

Kram!

/Tjejjouren.se