Tampong

Hej jag är en tjej på 14 år. Jag har haft min mens i ungefär ett år tror jag och jag vill börja använda tampong, framförallt nu till sommaren. Mamma köpte tamponger till mig (mini) och jag fick min mens så jag tänkte att jag kunde prova så jag vet hur man gör sen.
Men jag får inte in den! Jag är rädd att göra fel.
Jag läste hur man skulle göra men jag är inte säker på var slidan sitter och det gjorde ont när jag försökte.
Jag vill så gärna lyckas men jag vågar inte.
Vad ska jag göra?
Tacksam för svar!

Svar

Hej,

Vad bra att du hör av dig till oss!

Du skriver att du vill börja med tampong nu till sommaren, men att du har haft problem med att föra in den och att du är rädd för att göra fel. 

Jag vill börja med att uppmärksamma dig på att detta inte är konstigt, utan väldigt vanligt. Har en inte använt tampong tidigare är det klart att en är osäker på hur man egentligen går tillväga och om man gör rätt eller inte, vilket givetvis kan väcka en rädsla inför att göra fel. 

När man för in en tampong så bör man luta den lita bakåt, eftersom slidan är vinklad på samma sätt. Ett annat tips är att sätta sig på huk med benen brett isär eller att stå med ena foten på toalettstolen och därefter sära på  blygdläpparna med den hand som en inte håller i tampongen med. När man försöker föra in tampongen kan det ta emot lite, men det finns inget som kan skadas på något sätt. Annat som kan vara bra att veta är att tamponger inte kan försvinna in i kroppen. Det finns med andra ord inget att oroa sig för! Försök att andas och slappna av! Om en spänner sig blir det ofta svårare att få in tampongen. 

När man har mycket mens brukar tampongen glida in lättare. Lite vaselin på toppen kan också vara behjälpligt. Ett tips är att köpa tamponger med en så kallad införingshylsa. De tycker många är lättare att använda. 

Här finns mer information om vad man kan tänka på vid användnig av tampong: https://www.umo.se/kroppen/mens/mensskydd/tampong/. 

Du skriver också att du är osäker på var slidan sitter. Mitt tips är att gå in och utforska snippan och dess olika delar här (där finns även en bild på en snippa och dess olika delar): https://www.umo.se/kroppen/snippan/. 

Hoppas detta var till hjälp! Ta hand om dig!

Kram,

/Tjejjouren.se