Min mens tar aldrig slut! p-stav

Hej!
Jag satte in min p-stav i början av december när jag hade min mens. Efter någon dag försvann min mens men ca 3 veckor senare så kom den tillbaka igen och jag har haft den sen dess och nu är det februari. Det går i perioder hur mycket mens det är. Ett tag var det så lite att jag trodde det var på väg att försvinna men NEJ tydligen inte. Är detta normalt och finns det en chans att mensen försvinner? Orkar verkligen inte med dessa ständiga blödningar. Detta påverkar mig och mitt sexliv med min kille jättemycket. Hur länge måste jag vänta för att se om mensen aldrig kommer försvinna eller inte? Kan den försvinna om man byter till en annan p-stav eller annat preventivmedel?
Tacksam för svar!
Mvh en orolig tjej som vill bli av med sina blödningar

Svar

Hej,

Så bra att du skriver till oss med dina frågor!

Du berättar att du satt in en p-stav för 3 månader sedan och att din mens först försvann en kort period, men sedan kom tillbaka och sedan dess har du blött i olika mängder. Detta påverkar dig och ditt sexliv med din kille. Du undrar nu om det är normalt och om det finns en chans att mensen kan försvinna igen och om det kan ändras om du byter till annat preventivmedel.

Vi på Tjejjouren är inte medicinskt utbildade, så vi är inte experter på detta, men jag ska hjälpa dig så gott jag kan! Preventivmedel påverkar hormonerna i kroppen och p-stavar gör som du säger ofta att mensen försvinner och det är också vanligt med oregelbundna blödningar. Det kan ta ett tag för kroppen att komma i balans igen när en påbörjat att använda preventivmedel. Nu när du ändå haft mensen under en längre period så kan du kontakta de som satte in staven, eller någon annan barnmorska på Ungdomsmottagning så de kan kolla över om de kan hjälpa dig och eventuellt byta mot något annat preventivmedel som fungerar bättre för dig.

Du skriver också att det påverkar ditt och din killes sexliv. Det är också vanligt att sexlusten påverkas när en använder p-stav. Mens är helt naturligt, men det kan såklart bli lite kladdigt att ha sex då. Om du ändå känner för att ha sex när du har mens, så kan det vara bra att förbereda lite med en handduk under er exempel. Det viktigaste är att du har sex när du själv känner för det och lika viktigt är du kan säga nej när du inte känner för det.

Hoppas att din mens kommer i balans snart och att du kan få hjälp av barnmorska om du vill det.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se