Är det mens eller är de fel på mig

Hjälp?! För nån vecka sen när ja var på toaletten var det blod i mina trosor men bara jätte lite när ja torkade mig var de små små blodklumpar ja tängte att ja fått min mens men ja av vaktade lite de fortsatte i 2/3 dagar nu är den helt borta och ja vet inte vad det är?! Är det fel på mig? Ska första mensen va så ?! Eller är det ens mens?? Ska ja vänta en månad och se om de kommer tillbaka?? Ja har panik? Tängk om jag är sjuk? Ja kan inte säga till mamma att ja har mens om ja inte har det va är det egentligen som händer ja har altid verkat ha mens men nu vet ja ingen ting va ska ja göra va är det för blod?? Och kan man värkligen ha så himla lite mens att de bara blir en pytteliten fläck på trosskyddet Detta är isåfall min första mens

Svar

Hej!

Jättebra att du hör av dig till oss med dina undringar!

Det här med den första menstruationen kan vara väldigt förvirrande då det ser olika ut för olika personer och det finns inget speciellt sätt den första mensen ser ut, för det är väldigt individuellt.

På din beskrivning låter det som att du har fått din första mens och den låter helt normal. Den första mensen kan se ut som du beskriver, bara lite fläckar sporadiskt i några dagar och sen försvinner. Att få blodklumpar som du beskriver är också vanligt att få under mensen. Det är inget att oroa sig över, det är inget fel på dig och du är fullt normal.

En del personer kan få flytningar före första mensen kommer, och även mellan menstruationscyklerna. Flytningarna brukar vara genomskinligt eller brunt slem som kommer i trosorna. Ett bra sätt att förbereda sig är att ha trosskydd på sig, då mensen kan komma väldigt oregelbundet den första tiden och trosskydd kan också hjälpa mot flytningar. Du kan även köpa några bindor som du har som backup i din väska för när det börjar komma mer blod. Det är även vanligt att få lite ont eller kramp under menstruationen och det är också helt vanligt.

Är du trygg med din mamma så tycker jag absolut du ska berätta om detta för din mamma. Det känns alltid bättre att anförtro sig till något som har gått igenom samma sak och som kan ge värdefulla tips. Eller om du inte känner att du kan prata med din mamma, har du någon annan äldre tjej i din omgivning som du kan öppna upp dig till? Mensen är tyvärr fortfarande ett tabubelagt ämne som många personer tycker är pinsamt att prata om men det men det är jättevanligt att en känner så, fastän en inte borde skämmas över det. Det finns mycket att läsa om mens på umo.se men även på tjejjourens hemsida. Hoppas detta hjälpte dig och du får självklart höra av dig om du har fler frågor.

Lycka till och kram!

/Tjejjouren.se