Tampong problem

Hej, jag är en fjortonårig tjej som har haft mens i drygt 3 år och som har precis börjat använda tampong. Men varje gång jag använder tampong så gör det lite ont när jag för in den och jätte ont när jag drar ur den. Det brukar också blöda igenom både tampongen och bindan när jag har dubbelt så jag vet att det inte kan vara att tampongen är för torr som alla hemsidor säger.
Är det att jag har ett för rikligt flöde för tamponger och borde hålla mig till bindor eller är det något jag gjort fel?
/ en bara mer och mer desperat tjej
PS om tampong inte fungerar skulle en mens kopp göra det?

Svar

Hej!

Vilka bra funderingar du har. Du nämner att det kan göra lite ont när du för upp tampong i slidan och att det gör ont när du drar ut den. Du nämner också att du blöder igenom tampong och binda samt att du har ett rikligt flöde när du har mens.

Tamponger finns i olika storlekar och om man har ett rikligt flöde kan man behöva en större tampongstorlek som suger upp all vätska, på samma sätt som att en person som blöder lite kan behöva en mindre tampongstorlek. Det går även att variera vilken tampong du använder, exempelvis att du använder en större tampongstorlek i början av din mens och går över till en mindre storlek i slutskedet av mensen. Det får du känna av vad som fungerar för dig, eftersom din kropp är unik.

Om det är svårt att föra in tampongen i slidan kan ett tips vara att ta på vaselin på toppen av tampongen så att den glider in lättare. Oftast kan det gå som lättast att föra upp tampongen i början av mensen då det är ett rikligt flöde. Ibland kan det hända att man spänner sig, vilket kan göra att det gör lite ont. Det kan också gå lättare att föra in och ta ut tampongen om du sitter på huk och om du fortfarande upplever att det gör ont kan annat mensskydd som menskopp vara bättre för just dig.

Det går att kontakta din ungdomsmottagning för tips och råd så att du vet vad för typ av mensskydd som passar just din kropp!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se