Mens med p-stav

Hej jag har haft min pstav sen maj 2018 snart 2 år. Min mens har varit bra har haft små mellanblödningar som gått bort efter 1 vecka vilket inte är något problem allts. Men senaste ungefär 3 veckorna har jag blödigt konstant och det är jätte mycket. Min fråga är varför får jag så mycket mens nu efter 2 år och vad ska jag göra för jag vill inte blöda så mycket länge.

Svar

Hej,

Vad bra att du hör av dig med din fråga! Du beskriver att du haft p-stav i 2 år och att du nu de senaste 3 veckorna har haft en längre pågående mellanblödning. Du funderar kring varför du har börjat blöda så mycket den senaste tiden samt hur du skulle kunna åtgärda detta, har jag förstått dig rätt då?

Precis som du själv beskrev är det fullt naturligt att få mellanblödningar. Det är även vanligt med dessa blödningar när en använder till exempel p-stav, eftersom dessa former av preventivmedel har hormoner i sig som påverkar kroppen. Mellanblödningar kan dessutom uppkomma när kroppens naturliga hormoner är i obalans och det finns olika orsaker till detta. Det kan handla om en infektion i underlivet eller att du helt enkelt behöver testa ett annat preventivmedel. På dig låter det som att mellanblödningarna har förändrats under den sista tiden och att detta gör dig fundersam. Eftersom det har skett en förändring som du inte känner dig bekväm med tänker jag att det kan vara en god idé att en boka tid på din vårdcentral eller ungdomsmottagning för att få hjälp med detta. Jag tror att du skulle kunna få svar på dina funderingar ytterligare då.

Ta hand om dig! Kramar,

/Tjejjouren.se