Gör ont efter tampong

Hej! Jag är 13 år och har haft mens i typ 9 månader fast bara varannan månad. Jag provade precis att sätta in en tampong med vaselin på men det gjorde bara ont och jag tror inte att jag fick in den helt. Jag försökte att trycka in den längre men det gjorde för ont och det tog typ stopp så jag tog ut den. Men nu efteråt så känns det typ konstigt och det gör nästan ont. Jag undrar varför det fortfarande gör ont även om jag har tagit ut den?

Svar

Hej!

Det kan vara lite knepigt att få till tampongen i början. Lättast är att sitta ner på toaletten med benen brett isär, men hjälp av pekfingret för du in tampongen lite i en båge, tänk bakåt och uppåt. Den ska ganska långt in för att det inte ska göra ont. Finns ofta med en bra beskrivning med i tampongförpackningen! I början av mensen kan man prova att använda en liten tampong, oftast blöder man inte så jättemycket då och de små tampongerna känns inte lika mycket.

Om smärtan inte försvinner så skulle jag råda dig att prata med en vuxen om det, t.ex. mamma, skolsköterska eller barnmorska på ungdomsmottagning.

Kram,

/Tjejjouren.se