Sen i puberteten

Jag är en tjej på 14 år och har inte fått mens eller ens lite utvecklade bröst. Detta är jättejobbigt då ALLA runt omkring mig har fått båda två för flera år sedan. Känner mig utanför och är stressad för det känns som att det aldrig ska komma. Har haft flytnibgar i flera år.
Tränar ganska mycket och äter mycket, är underviktig och försöker jättemycket att gå upp i vikt med tips från skolsköterskan och UMO, men inget hjälper. Har läst att undervikt kan skjuta upp puberteten. Jag tycker det här är jättebobbigt och har inte ens bröst heller. Vad ska jag göra??!!//Stressad 14-åring

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver om dina tankar och funderingar! Du beskriver att du är orolig och stressad över att du inte fått din mens än och att du kämpar för att gå upp i vikt för att skynda på puberteten. Det kan vara som du skriver; att det kan ta lite längre tid när en är underviktig. Men så behöver det absolut inte vara i ditt fall, en del får inte sin mens förrän de är 16-17 år gamla och det är helt naturligt att det är så. Det finns inte något sätt skynda fram puberteten eller mensen när man är 14 och är inte ovanligt att inte ha fått mens då. Jag tycker det är så bra att du har kontakt med skolsköterskan och UMO så du kan få hjälp med din undervikt, det viktigaste är att din kropp mår bra!

Ta hand om dig, många kramar!

/Tjejjouren.se