p-piller för mens

Hej! Jag är 14 och skulle gärna vilja börja med p-piller. Min mens är helt normal, men jag har däremot lite problem med mina mensvärk. Jag kan ibland få väldigt stark mensvärk vilket kan hindra mig från att text gå till skola. Jag undrar om det finns p-piller som tar bort mensen helt. Skulle underlätta mycket för mig.

Min kompis på 13 hade även en fråga hon ville ställa, då hon tycker att det är väldigt jobbigt att ha mens och helst vill slippa det. Hon undrade om det är så att man kan få ta p-piller även fast man inte har nått problem med mensen utan att man bara vill slippa den.

Svar

Hej på er!

Om jag förstått det rätt så vill du ock din vän helst bli av med er mens, och du berättar att du har mensvärk som får dig att inte kunna gå till skolan.

Mens är naturligt och något vi behöver för att kunna bli gravida. Mensen visar på att kroppen fungerar som den ska. Jag förstår att det kan vara jobbigt om man har smärtor som hindrar en från att gå till skolan. Det finns tyvärr inget preventivmedel som garanterat tar bort mensen men det finns lösningar om man har mensvärk. En del har väldigt ont när dom har mens och det kan då vara bra att röra på sig eller att ta ett varmt bad eller använda en värmedyna. Det finns även receptfria läkemedel på apoteket som man kan ta och om det inte hjälper så tala med någon som har koll på mensvärk som din skolsköterska eller kontakta ungdomsmottagningen.

Ta hand om er.

/Tjejjouren.se