Är detta mens???

Hej jag är 11 år gammal och har en kanske lite konstig fråga, jag vet inte? Iallafall fall...jag har tidigare haft ont i nedre delen av magen någon enstaka gång men nu har jag det varje dag och har haft det under några dagar, jag har även flytningar och är öm i både ljumskar och nedre delen av ryggen. Jag undrar om jag kommer få mens snart eller om detta är tecken på mens. Jag har även tidigare sett lite torkad rosa färg i mina mörka trosor och jag undrar om detta är mens.

Svar

Hej!

Du beskriver att du känt smärta i nedre delen av magen, har flytningar och är öm i ljumskar och nedre delen av ryggen. Du skriver också att du sett rosa färg i trosorna.

Utifrån din text tycker jag att symptomen du beskriver låter som ett tecken på att din mens är på väg. När man får sin mens varierar från person till person, men sker vanligtvis vid 9-16 års ålder. När mensen är på väg är det vanligt att få ont i nedre delen av magen. Många får också ont i ryggen, låren eller huvudet. Flytningar kan också vara ett tecken på mens. Flytningarna är till för att hålla dina slemhinnor fuktiga, rena och skydda mot infektioner. Det är hormoner som styr hur mycket flytningar som kommer.

Ett tips är att du har med dig mensskydd i väskan eller jackan ifall mensen kommer oväntat. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se