Mens som aldrig tar slut (känns det som)

Jag är 14 och fick min mens för första gången för 10 månader sedan. Jag har tidigare haft en ätstörning och har upplevt ganska mycket stress. Kan det påverka mensen nu 2 år senare? Min senaste mens varade nämligen i 18 dagar. Och jag vet aldrig när den kommer tillbaka...

Svar

Hej, vad klokt att du skriver till oss med dina funderingar!

Du skriver att du upplever att du har mens länge och att du undrar ifall din tidigare ätstörning kan ha påverkat din mens. Mens är något som är högst personligt, vi har alla olika flöde men också olika längd på mensen. En ätstörning kan påverka menscykeln väldigt mycket och oftast brukar det vara så att mensen uteblir helt. Men det finns andra saker som också kan påverka mensen, t.ex. stress eller andra livsförändringar. Du berättar att det var två år sen du hade ätstörning, hur mår du nu, känner du dig stressad eller påverkad av din tidigare ätstörning?

Har det varit så hela tiden att mensen är oregelbunden? Det är vanligt att den är oregelbunden de första åren. Upplever du att mensen påverkar dig negativt eller att du börjar känna dig yr under dina cyklar med tanke på att dem är så långa? I så fall vill jag tipsa dig att ta kontakt med vårdcentralen eller ungdomsmottagningen. Mensen ska inte besvära dig på något vis, du har rätt till en obesvärad menscykel.

Hoppas jag kunnat svara på dina frågor och du är välkommen att skriva till oss igen<3

Kramar,

/Tjejjouren.se