2 år sen med mensen?

Hej! Jag är en tjej på 15 år som fortfarande inte fått min mens. Jag vet att man kan få mensen varsomhelst vanligaste mellan 12 och 16 års ålder men jag börjar känna mig orolig. Alla min kompisar har det och jag skäms faktiskt så mycket att jag ljuger om att jag redan fått den.

Men i alla fall, anledningen till att jag är lite nojig är att både min mamma och min storasyster fick när de var runt 13 år gamla och i och med att det har gått två år sedan den gränsen börjar jag bli lite rädd. Vad händer om man inte får sin mens? Finns det folk som faktiskt inte får sin mens? och borde jag fråga en läkare om det här?

Svar

Hej!

Så klokt att du vänder dig hit, det låter som att du har funderat på detta ganska mycket. Du skriver att du är 15 och inte har fått din mens ännu, men att du är medveten om att det kan dröja några år till. Tidsspannet du hänvisar till är bara ett förslag baserat på genomsnitt, inte en regel som alla kroppar måste följa. Alla kroppar är olika och tar olika lång tid på sig i utvecklingen. Vissa kan få sin första mens långt tidigare än 12 års ålder och vissa kan få den senare än 16 års ålder. Bara för att det är vanligt att få det mellan 12 och 16 års ålder betyder det inte att det är ovanligt att få det efter.

Du skriver även att du skäms över att du inte har fått din mens ännu. Så ska du inte behöva känna, för mens är ingenting att någonsin skämmas över oavsett om du har eller inte. Det kanske är fler av dina kompisar som heller inte fått sin mens ännu och känner likadant som du. Du kanske kan prata med dina kompisar om det? Dina kompisar kanske till och med tycker att du är lyckligt lottad som sluppit ha mens i några år längre än dem, för mens kan faktiskt vara jobbigt att ha ibland!

Du skriver även att du är nojig eftersom din mamma och din syster fick sin mens vid 13 års ålder och att du börjar bli rädd. Om du är bekväm att fråga en släkting när de fick sin mens så kanske du kan få din rädsla stillad om du får höra att någon också fått sin mens lite senare? Visst kan man ibland utgå från när mamma fått men så behöver det inte alls vara och det kan skilja sig ganska mycket även inom familjen.

Det finns folk som inte får mens av olika anledningar men det är tyvärr ingenting vi kan svara på. Om du skulle fortsätta att inte få din mens och bli mer orolig så kan du kontakta din närmsta ungdomsmottagning

Ta hand om dig! <3

/Tjejjouren.se