Ingen mens på 1 år

Hej! Jag är tretton år och jag tror ja fick min mens förra året 19 september det var lite(!) brunt torkat blod som höll i sig i cirka 2/3 dagar. Men sedan dess har jag inte fått något igen. Jag tränar 11 timmar i veckan. Min fråga är va det mens jag fick och varför har den inte kommit igen? Vad ska jag göra? + att min mamma vet om detta ifall det skulle vara en viktig information Hahaha. Tacksam för svar inom snarast.

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig hit med dina funderingar. Utifrån din beskrivning låter det som att du fick mens för ett år sedan och att du nu är orolig för att den inte kommit tillbaka. Jag förstår att du blir fundersam över att du nu inte fått din andra mens och dina tankar är inte alls ovanliga.

Ofta beskrivs ju mens som något regelbundet som alltid kommer en gång i månaden. Men det är faktiskt väldigt vanligt att mensen är oregelbunden till en början. De första månaderna och åren är det alltså inte ovanligt att uppleva oregelbundna blödningar samt så kallade "mellanblödningar", det vill säga mindre blödningar eller blodblandade flytningar. Mens regleras av hormoner, till exempel östrogen som du kanske har hört talas om, och det kan ta ett tag för kroppen att hitta sin balans. Detta kan förstås vara frustrerande, och det finns inte mycket mer att göra än att vänta på att din kropp hittar sin balans. Tills dess kan det vara bra att alltid bära med sig mensskydd i väskan så att det finns nära till hands. Det är jättebra att du har pratat med din mamma om detta och att du har koll på vilket datum du fick din mens. Om du blir mycket orolig kan du kontakta din skolsköterska eller en ungdomsmottagning.

Om du har fler funderingar får du självklart höra av dig igen!

Ta hand om dig.

/Tjejjouren.se