Flytningar istället för Mens

Hej
Jag har haft min mens i ungefär ett halvår. Jag borde ha fått min mens igen för ungefär en vecka sedan men fortfarande har den inte kommit. Jag har dessutom fått extra mycket flytningar de senaste dagarna. Kan det vara så att man ibland får flytningar istället för mens? Kan nämna att jag har varit förkyld i en vecka nu och har inte haft samlag. Varför är den så sen?

Svar

Hej!

Du beskriver att du har fått mer flytningar än vanligt och att din mens är sen. Detta är ett viktigt ämne att utforska och känna sig trygg i, jättebra att du frågar!

Det kan vara en hel del olika anledningar, och ett svar kan vara att kroppen och dess funktioner ibland är lite oregelbundna, helt naturligt. Om en inte heller har haft sin mens länge, som i ditt fall, kan det ta kroppen ett tag att ha regelbundna menscykler.

Du kan även fundera på om det har uppstått någon plötslig och/eller större förändring i ditt liv på sistone, då detta också kan ”rubba” cykeln att ta längre tid eller utebli helt ett tag.

Mycket av det du frågar kan en gissa kring, men för att få ett så bra svar som möjligt är det bäst att gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Det kan vara så att en får flytningar istället för mens och att allting är helt i sin ordning, så oroa dig inte i onödan. Men, som sagt, för att få ett mer definitivt svar på ett eventuellt problem så bör du prata med någon inom sjukvården.

Vi hoppas att du är nöjd med svaret. Ta hand om dig!

Kram,

/Tjejjouren.se