Bada på slutet av mens utan skydd

Hej! Jag är 11 år och fick min mens i början av året. Jag har mens just nu och ska åka och ha simprov i skolan imorgon. Jag är på slutet av min mens och undrar ifall det fungerar att bada utan skydd? Tycker tamponger känns obehagliga och vill helst inte använda dem.

Svar

Hej!

Vad fint att du hör av dig till oss och jättebra fråga! Tyvärr är det lite svårt att svara på, det är lättast att känna efter själv. Men är man ute i naturen brukar det inte vara några problem med att bada utan skydd förutom att man kan få blodfläckar i badkläderna. Det går att bada utan skydd i en simbassäng också, men risken är att det kan komma blod i poolen. Därför kan det först vara bra att fundera på hur mycket man blöder, så det hänger på vad du själv tror.

Tamponger kan kännas obehagliga men det brukar bli bättre efter lite träning. Man kan till exempel föra in tampongen med lite glidmedel eller vaselin på toppen, det brukar kännas lättare. Det går också bra att bada med menskopp, men många tycker att det är lite knepigare än tampong och därför kan det vara bra att börja med.

Så fundera kring hur mycket du blöder, om du inte tror att det kommer blod i bassängen och att du är okej med lite blod i badkläderna så ska det vara lugnt!

Hör gärna av dig igen om du undrar något mer <3

Bästa hälsningar,

/Tjejjouren.se <3