Första mensen

Jag har haft min första mens och har jympa i morgon vad ska jag göra

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver till oss med dina funderingar. Vi finns här för dig! Du berättar att du fått din första mens, vad spännande. Du beskriver också att du ska ha gympa och känner en oro kring vad du ska göra då.

Att ha mens när man har gympa kan i början kännas lite klurigt men kom ihåg att de flesta tjejer kommer någon gång att ha mens och gympa samtidigt så du är inte ensam i att klura ut vad som fungerar bäst för just dig!

När man har gympa brukar man röra på sig en hel del och svettas, det kan göra så att man känner av mensen lite extra. Vissa känner inte av det och andra tycker kanske att det känns lite konstigt. Ibland kan man också ha mensvärk under gympan vilket kan göra det lite svårare att känna sig bekväm. Det allra viktigaste är att du lyssnar på din kropp och gör det som känns bäst för dig!

Först behöver du fundera lite på vilket mensskydd du vill använda nu när du har din mens. De allra flesta börjar med tampong, binda eller ett trosskydd. Trosskydd och binda fungerar på samma sätt men bindan är lite tjockare då den är gjord för att kunna samla mer mensblod. Tampongen gör samma sak som bindan fast istället för att ha den på trosan så förs tampongen upp i slidan vilket kan kännas ovant i början och har ett snöre som hänger ner utanför som hjälper dig sen när du ska ta ut den.

Ett tips är att innan lektionen börjar gå in på toaletten och byta till ett nytt mensskydd, det kan göra så att du känner dig lite extra bekväm. Du kan exempelvis använda binda eller en tampong. Du kan linda in ditt använda mensskydd i lite papper och slänga i soptunnan ifall du känner dig orolig för att någon kanske kommer se.

Att sen duscha efter gympalektionen behöver inte heller vara så klurigt som det kan verka vara. Innan du går in i duschen så kan du gå på toa och antingen ta bort bindan eller om du har tampong låta den sitta kvar till efter duschen. Tycker du att det är jobbigt om tampongsnöret syns så kan du antingen knöla ihop snöret lite och lite försiktigt föra in den en pytte bit in i slidan mot tampongen eller så kan man dra snöret lite mellan rumpskinkorna. Lättast är kanske att ta ut tampongen helt innan duschen då det inte kommer rinna blod under tiden du är utan som man kanske ibland kan tro, känner du dig osäker kan det vara smart att ”testa” först själv hemma i din egna dusch eller badkar.

Som sagt så har de flesta tjejer mens någon gång under en gympalektion så du är inte ensam i att fundera över detta. Kom ihåg att göra det som du är bekvämast med och lycka till!

Hör gärna av dig om du har fler funderingar.

Kram,

/Tjejjouren.se