Anonym

Jag fick min första mens för 2 månader sen och har inte fått min andra sen dess.
Men de senaste 4 veckorna har det kommit blod på pappret när jag torkat mig i underlivet ungefär 1-2 gånger i veckan. Och nu igår kom det 3 gånger på 1 DAG. Vad är detta som händer?

Svar

Hej!

Jättebra och klokt att du hör av dig!

Du fick alltså din första mens för 2 månader sedan och upplever nu att det kommer blod på pappret med jämna mellanrum. Det är inte alls ovanligt att man blöder lite när man egentligen inte ska ha mens, det kallas mellanblödningar och kan ha väldigt många olika orsaker. Till exempel kan det bero på att man tar p-piller. Den första tiden efter att man har fått sin första mens kan det dock helt enkelt bero på att ens kropp håller på att "ställa in sig". Det är inte ovanligt att det tar flera månader eller år innan ens mens blir regelbunden. Det är inget att oroa sig för men kan vara lite jobbigt. Ett bra sätt för att hantera det är att alltid ha med sig mensskydd i väskan. Ett annat väldigt bra tips är att skriva ned när du har din mens, på så sätt blir det lättare att se mönster.

Du skrev att det igår kom mer blod än vanligt, då är det ju möjligt att det är din mens som har kommit igen eftersom det var två månader sedan sist. Men det är du som känner din kropp bäst och om du har fler frågor så kan jag verkligen rekommendera dig att besöka en ungdomsmottagning. Du är förstås också välkommen att höra av dig hit igen!

Många kramar,

/Tjejjouren.se