Bada+mens-tampong-menskopp=?

Hej jag heter Felicia och är 14. Jag har haft min mens i ca 1 år nu och det är sommarlov om några dagar och jag vill säkert bada då, men om jag får min mens då. Jag kan liksom inte använda tampong för nån anledning, jag har provat några gånger och jag får inte in den. Finns det nåt jag kan göra? För jag kan varken använda tampong eller menskopp. Att bada utan funkar det? Om jag badar utan skydd kommer det bli infekterat då eller nåt? Jag ska liksom utomlands och vet att min mens kommer ungefär komma när jag är i nåt av länderna jag ska till. Snälla hjälp mig vet snart inte vad jag ska ta mig till.

Svar

Hej Felicia,

Vad modigt av dig att höra av dig till oss på Tjejjouren.

Du skriver att du är 14 år, och att du har haft mens i ca 1 år. Du skriver även undrar om det är så att en kan bada utan mensskydd, då du varken kan använda tampong eller menskopp. Det funkar fint att bada utan skydd, och det kan till och med vara mindre risk att drabbas av en infektion eftersom att det inte finns någon tampong som absorberar badvattnet och kommer i kontakt med fittan efter en har slutat bada. Funkar det att använda binda för dig? Kanske kan du ha binda som du tar av dig innan du går och badar och på sen när du har badat färdigt. Du kan även höra av dig till en ungdomsmottagning där du bor, de som jobbar där är utbildade och hjälpa dig med att hitta en bra lösning som passar dig.

Jag förstår att det kan kännas svårt och att du inte vet vad du ska göra, och du är verkligen inte ensam om att känna så. Mens är något som är helt naturligt, och inget som en ska behöva skämmas eller må dåligt över.

Jag hoppas att du kan bada och njuta av din sommarlov!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se